Det store antal asylansøgere, der kommer til Danmark, kan huses i mobile hjem på tomme marker, foreslår Udlændingestyrelsen. Forslaget kommer, efter regeringen har fordoblet sin asylprognose.

Nogle af de tusindvis af asylansøgere, der kommer til Danmark, kan indlogeres i mobile hjem, der bliver opstillet på tomme marker. Det foreslår Udlændingestyrelsen i kølvandet på, at regeringen onsdag fordoblede sin prognose for, hvor mange asylansøgere, der kommer til Danmark i 2014. Regeringen regner nu med 20.000 asylansøgere i år mod 10.000 i august.

»Vi har generelt et godt og konstruktivt samarbejde med kommunerne, og vi forsøger løbende at finde egnede pladser - også i kommuner hvor det ikke hidtil er lykkedes. Vores helt aktuelle, supplerende tiltag er at eftersøge lejeaftaler om marker, der egner sig til opstilling af mobilhjem,« siger kontorchef i Udlændingestyrelsen Thomas Mortensen i en skriftlig kommentar.

Siden juni er det lykkedes Udlændingestyrelsen at finde 6.800 nye pladser i asylcentersystemet, men det er stadig ikke nok, og derfor er styrelsen nu begyndt at anvende nød-indkvartering i samarbejde med blandt andre kommuner og Røde Kors.

»Vi har brug for at skabe yderligere et antal tusinde pladser i de kommende måneder, og vi hører meget gerne til nye adresser,« siger Thomas Mortensen.

Med en fordobling af asylprognosen vil regeringen samtidig begrænse retten til familiesammenføring for flygtninge, der får midlertidigt asyl, så de først kan få ægtefælle og børn til Danmark efter et år.

Flere eksperter og organisationer har påpeget, at det kan være på kant med internationale konventioner, men der er intet juridisk i vejen med de nye regler, fastslår justitsminister Karen Hækkerup (S).

»Der er ikke noget konventionsstridigt i den ordning, som vi lægger frem,« siger justitsministeren og fortsætter:

»Vi ved, at der bare i forrige weekend var flere, der forlod Syrien og krydsede grænsen til Tyrkiet, end der er kommet fra Syrien og ind i Europa i hele 2014. Vi har altså nogle voldsomme flygtningestrømme, som er i bevægelse lige nu, og der må vi selvfølgelig forvente, at en del af dem også vil ramme de danske grænser.«

De Radikale bakker fuldt op om regeringens asylstramning, selv om det ikke har været nogen nem beslutning, understreger partiets udlændingeordfører, Marlene Borst Hansen (R):

»Det er en stramning, som Det Radikale Venstre har sagt okay til. Vi synes, at det har været en vanvittigt svær beslutning at træffe, men vi har hen over den seneste måneds tid fået oplysninger om, hvor høje asyltallene er. Og vi kan høre, at kommunerne er under pres. Det er en helt ekstraordinær situation, og derfor bliver vi nødt til at handle på den,« siger hun.

De Radikale frygter heller ikke, at Danmark risikerer at komme på kant med internationale regler.

»Det er noget, vi har været nervøse for, og det er en af grundene til, at vi har arbejdet længe med det her forslag. Vi ville selvfølgelig være sikre på, at det var lovligt, og derfor har vi spurgt landets fremmeste jurister. Vi har fået det tjekket alle de steder, vi overhovedet kunne, og efter alt, hvad vi har fået oplyst, er det ikke er i strid med konventioner,« siger Marlene Borst Hansen.