For tusindvis af danskere kan det bedre betale sig at blive hjemme på sofaen end at arbejde.

Ifølge tal fra Finansministeriet ville omkring 14.250 danskere få en større disponibel indkomst, hvis de forlod arbejdsmarkedet til fordel for en ydelse fra staten. Gennemsnitligt ville det udløse en økonomisk gevinst på 1.350 kroner om måneden.

Venstre og Liberal Alliance er rystede over tallene, som arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V) kalder »en katastrofe«.

- Det er nærmest tragikomisk, at vi er i en situation, hvor vi ved, at der er brug for alle mand, men at vi så betaler folk for at holde sig væk fra arbejdsmarkedet, siger hun.

Ifølge finansminister Bjarne Corydon (S) er det da også 14.250 danskere for mange, for det skal altid kunne betale sig at arbejde, er budskabet fra finansministeren.

- Det er en grundlæggende værdi i Danmark, at der skal være en økonomisk værdi ved at arbejde, selv om vi jo også har et velfærdssamfund, hvor der også skal være et effektivt socialt sikkerhedsnet, der gør, at man får hjælp, hvis man ikke kan arbejde, siger han.

Han peger på, at den skatteaftale, som regeringen tidligere på året indgik med Venstre og de Konservative, fra næste år vil øge incitamentet til at arbejde.

- Selve skattereformen er jo markant rettet mod det forhold, at det skal kunne betale sig at arbejde for alle danskere, også de danskere, der ikke tjener en meget høj løn, siger Bjarne Corydon.

Men skatteaftalen er langt fra nok, hvis man vil sikre, at det altid skal kunne betale sig at arbejde, lyder det fra Venstre og Liberal Alliance.

- Mange vil stadigvæk få meget lidt eller ingenting ud af at gå på arbejde, og det er i sig selv helt vanvittigt, siger beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen (LA), der peger på behovet for en gennemgribende reform af kontanthjælpssystemet. Det samme gør Ulla Tørnæs.

- Vi har lavet en skattereform, og den bidrager til at lappe lidt på det. Men vigtigst af alt er der brug for en kontanthjælpsreform, og der har regeringen desværre ikke haft modet til spille ud med et forslag til at sikre, at det netop skal kunne betale sig at arbejde, siger hun.

Bjarne Corydon vil dog ikke udstikke garantier for, at en kontanthjælpsreform vil løse problemet.

- Det er ikke til at komme med klare garantier for, hvad fremtidige reformer vil gøre. Men jeg synes, at vi gennem året har vist, at vi har skarpt fokus på, at det for alle samfundsgrupper skal kunne betale sig at arbejde, siger Bjarne Corydon.

Enhedslisten advarer imod, at man skærer i ydelserne for at få folk ud på arbejdsmarkedet.

- Man kan løse problemet ved at sørge for, at de lavtlønnede får lidt højere løn. De her 14.250 personer er jo med stor sandsynlighed med lav løn, siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), der også peger på, at langt de fleste rent faktisk gerne vil arbejde.

- Den der idé om, at det skulle være meget attraktivt at ligge derhjemme på sofaen og hæve kontanthjælp, den har ikke meget med virkeligheden at gøre, siger hun.