I Gallups nye præsidentmåling vinder Socialdemokraternes Mette Frederiksen over Venstres Lars Løkke Rasmussen på næsten alle parametre, og hun er danskernes favorit til at indtage Statsministeriet efter næste valg.

Socialdemokraternes formand er storfavorit til at rykke ind i Stats­ministeriet efter næste folketingsvalg.

Spørger man danskerne om, hvorvidt Lars Løkke Rasmussen (V) eller Mette Frederiksen (S) er den bedst egnede til at lede landet efter næste valg, peger 25 procent på Lars Løkke Rasmussen, mens 36 procent foretrækker Mette Frederiksen. 27 procent er i tvivl.

Spørger man på tilsvarende vis befolkningen om, hvem af de to ledere der har den bredeste opbakning blandt danskerne, peger kun 16 procent på Løkke, mens 33 procent fremhæver Frederiksen.

Alt i alt må den nye måling fra Gallup være deprimerende læsning i Statsministeriet. For der er kun få lyspunkter for Lars Løkke Rasmussen. Helt overordnet må regeringschefen og hans inderkreds konstatere, at han ikke har været i nærheden af at høste en statsministereffekt efter sin første tid som nationens leder.

Det står også klart, at Løkke fortsat har svært ved at udbedre de skader, som han anrettede på sit image med sin håndtering af GGGI-sagen og Venstres indkøb af tøj til formanden.

Nærlæser man tallene fra Gallup, kan Løkke ganske vist glæde sig over, at danskerne vurderer, at han vil være bedst til at lede Danmark gennem en alvorlig krise, ligesom flest danskere mener, at han har de bedste lederevner.

Det er selvsagt godt nyt for statsministeren. Men problemet for Løkke er, at han kun er marginalt bedre end udfordreren på disse felter. Mens 30 procent af vælgerne mener, at Løkke vil være bedst til at lede nationen gennem en krise, peger 28 procent på Mette Frederiksen. Og når 30 procent af danskerne mener, at Løkke har de bedste lederevner, peger 27 procent på Frederiksen.

Skal man skære konklusionen ud i pap, er statsministeren kun i stand til at tage føringe­n på få felter.

Mette Frederiksen har vundet nyt land

Selv på tunge politiske områder, hvor den siddende statsminister normalt ville have en fordel over for udfordreren, er det lykkedes Mette Frederiksen at positionere sig som den stærkeste i vælgernes bevidsthed.

Det hører med, at hendes føring ikke er stor på alle områder, men hendes position er ikke desto mindre bemærkelsesværdig:

Spørger man vælgerne om, hvem af de to der vil være den bedste garant for en ansvarlig økonomisk politik, peger 28 procent på Løkke, mens 30 procent henviser til Frederiksen.

Ser vi på skattepolitikken, foretrækker 26 procent Løkke, mens 30 procent af vælgerne mener, at Mette Frederiksen repræsenterer den bedste skattepolitik.

Ser vi på den ekstremt vigtige udlændinge- og flygtningepolitik, der i månedsvis har været det dominerende tema på Christiansborg og i medierne, har Mette Frederiksen også en marginal føring:

26 procent mener, at S-formanden står i spidsen for den udlændinge- og flygtningepolitik, mens 25 procent peger på Løkke. Tidligere sad Venstre tungt på dette område.

Helt galt går det, når vælgerne bliver spurgt ind til deres opfattelse af de to statsministerkandidaters troværdighed og moral:

Kun ni procent peger på Lars Løkke Rasmussen, når det handler om at have den højeste troværdighed, mens 51 procent slutter op om Mette Frederiksen.

Samtidig mener kun 12 procent af danskerne, at statsministeren har den mest sympatiske udstråling, mens 50 procent peger på Mette Frederiksen. Og endelig peger kun katastrofale syv procent på Lars Løkke Rasmussen, når de bliver spurgt om, hvem der har den bedste moral, mens 48 procent peger på Mette Frederiksen.

En nærlæsning af tallene viser i øvrigt, at begge toppolitikere er faldet i flyvehøjde siden seneste måling i slutningen af september 2015 – og at Mette Frederiksen er faldet mest. Men den samlede bundlinje er først og sidst mest problematisk for statsministeren.

Grund til bekymring

Det siger sig selv, at målingen ikke er den mest afgørende måling i dansk politik. Som bekendt er vinderen på Borgen altid den leder, der formår at samle 90 mandater bag sig, og det har Lars Løkke Rasmussen præsteret.

Alligevel må præsidentmålingen vække bekymring i Statsministeriet. Både på kort og lang sigt.

I forhold til forårets vigtige forhandlinger, hvor statsministeren først vil invitere arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer til trepartsforhandlinger og dernæst vil forsøge at finde støtte til at sænke skatten på arbejde, er det et problem, at han står så svagt. Det vil gøre det sværere for ham at sætte sin dagsorden kraftfuldt igennem og få vælgerne til at støtte sin linje.

På længere sigt vil det være et alvorligt handicap for Venstre, hvis ikke Lars Løkke Rasmussen står stærkere over for Mette Frederiksen, når de to tørner sammen i næste valgkamp.

De svage tal i målingen illustrerer desuden, at han vil få svært ved at matche Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der som bekendt allerede har gjort Dansk Folkeparti til landets største borgerlige parti og har henvist Venstre til en ydmygende andenplads.

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen trods alt ikke behøver at gå helt i sort, skyldes det, at han længe har været klar over, at det vil tage tid at genvinde danskernes tillid. I den forbindelse kan han ironisk nok finde en vis trøst i sin forgænger Helle Thorning-Schmidts (S) formkurve, mens hun sad i Statsministeriet.

Hun evnede godt nok ikke at genvinde magten, men hun leverede en formidabel slutspurt efter flere år, hvor hun selv og Socialdemokraterne havde indtaget bundplaceringer i stort set alle målinger.