Hvis du tror at Danmark er ledet en af Løkke og hans ministre, så læs med her. Bag Løkke sidder fem departementschefer og trækker i trådene

Magten i regeringens indre kabinet har siden valget været samlet på færre hænder end i mange, mange år.

Forklaringen er naturligvis den enkle, at Danmark er ledet af en ét-partiregering, og at der ikke er andre end Venstre-ministre til at befolke maskinrummet.

Men det har også givet en lille gruppe på fem navngivne departementschefer meget stor indflydelse.

Disse fem mødes nemlig før, ministrene ankommer til møderne i de to centrale organer, økonomiudvalget og koordinationsudvalget.

Her afgør de, om et lovforslag er modent til at blive fremsat, om der er penge til nye initiativer, og om et udspil er ordentligt gennemtænkt.

Inderkredsen

De fem er Christian Kettel Thomsen fra Statsministeriet, Martin Præstegaard, Finansministeriet, Michael Dithmer, Erhvervs- og Vækstministeriet, Jens Brøchner fra Skatteministeriet og Ulrik Vestergaard Knudsen fra Udenrigsministeriet.

Helle Thorning-Schmidt gav departementschef Christian Kettel Thomsen en krammer og et tak for godt samarbejde, da hun afleverede nøglerne til Stats­ministeriet. Hun gik, og ?han blev. Foto: Keld Navntoft
Helle Thorning-Schmidt gav departementschef Christian Kettel Thomsen en krammer og et tak for godt samarbejde, da hun afleverede nøglerne til Stats­ministeriet. Hun gik, og ?han blev. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Ifølge Bo Smith-udvalgets rapport om samspillet mellem politikere og embedsmænd ’Embedsmanden i det moderne folkestyre’ skal stort set alle beslutninger godkendes af Finansministeriet. Det er en kilde til stor frustration hos ministre og embedsmænd udenfor departementschefernes inderkreds.

’For ministerierne betyder den tætte koordinering af regeringsarbejdet, at beslutninger, som tidligere kunne træffes af et enkelt ministerium selv, nu skal igennem en proces, hvor der skal opnås enighed med Finansministeriet...’, hedder det i rapporten.

Økonomiudvalget mødes hver onsdag morgen kl. 9. Dette udvalg er regeringens egentlige maskinrum, hvor den dagligdags politik foregår.

»Det er her, finansministeren sidder og siger nej til alt,« som en tidligere minister bemærker med et smil på læben.

Senere samme dag kl. 15.30 mødes koordinationsudvalget.

Før dette møde har Christian Kettel Thomsen, Ulrik Vestergaard og Martin Præstegaard sat sig sammen for at rydde alle sten af vejen og komme med løsningsforslag. K-udvalget, som det kaldes i daglig tale, skal nemlig fortrinsvis tage sig af møgsager, når to ministre er røget i totterne på hinanden. Ved siden af funktionen som regeringens gårdvagt tager man sig af de mere værdipolitiske lovforslag og udspil.

Især SF måtte se mange af sine udspil blive sorteret bort på mystisk vis i en tidlig fase, dengang partiet sad i regering.

Tidligere miljøminister Ida Auken, som i dag er radikal, blev bremset i sit ønske om at åbne embedsapparatet mere op for græsrodssynspunkter.

Astrid Krag, der var sundhedsminister, mødte kontant modstand fra Finansministeriet, da hun ville nedsætte et sundhedspanel. Ministeriet sagde kort og godt nej.

Og den reklameafgift, som SF fik med på finansloven helt tilbage i 2012, led en stille død, længe før den nåede at træde i kraft.

I marts i år lagde daværende skatteminister Benny Engelbrecht (S) den officielt i graven.

Flere ministre, som BT har talt med, giver udtryk for, at det ofte kan være svært at spore, hvem der helt præcist har truffet afgørende beslutninger. Og hvornår det er sket. En sag kan være afgjort, før man aner det.

For eksempel siger Ida Auken:

»Det er klart, at der ligger meget politik i detaljen, i noter og i sagsforberedelse. Som minister skal man stå tidligt op, hvis man vil se, hvor de politiske beslutninger ligger, hvis de er forberedt på en særlig måde. Det kræver, at man er inde i sit stof og stoler på de embedsmænd, der rådgiver én tættest på,« siger hun.

Ole Zacchi blev engang kaldt en af Slotsholmens stærkeste departementschefer. Da han i forbindelse med Poul Schlüters magtovertagelse i 1982 skulle have ny minister, sagde han ifølge Aktuelt:

»Jeg tager imod de ministre, Dronningen sender mig, men det bliver dejligt igen at få foden under eget bord.«

Siden har det været en stående vittighed blandt embedsmænd, at ministre kommer og går, men departementschefer består

Da Christian Kettel Thomsen ved overdragelsesforretningen i Statsministeriet i juni tog ordet, var det givetvis den bemærkning, han refererede til.

»Når en statsminister forlader Statsministeriet, plejer de ikke at komme tilbage,« sagde Kettel til Lars Løkke Rasmussen.

Du kan se billedet i fuld størrelse HER