S-bossen Mette Frederiksen hælder mere til Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahls udlændingepolitik fremfor De Radikales Morten Østergaards

Her står en kvinde og to mænd.Og der er da også ved at udvikle sig et trekantsdrama om udlændingepolitikken mellem Mette Frederiksen (S), Morten Østergaard (R) og Kristian Thulesen Dahl (DF).

Når man hører udtalelserne fra S og R om udlændinge, er det svært at høre, at de to partier sad i regering sammen for syv måneder siden. Og alt tyder på, at de to skal i grundig parterapi, hvis de skal danne par igen efter næste valg.

En anden mand byder sig til, og på mange områder af udlændingepolitikken er Mette Frederiksen nemlig mere enig med Kristian Thulesen Dahl end med Morten Østergaard.

Senest har Morten Østergaard udfordret Mette Frederiksen. Den nuværende udlændingepolitik, som Socialdemokraterne står for sammen med de borgerlige partier, skal laves om, hvis den nuværende opposition generobrer regeringsmagten ved næste folketingsvalg, siger Morten Østergaard.

»Hvis vi har mandaterne, skal politikken også afspejle det. Derfor kommer der selvfølgelig en anden udlændingepolitik. Det er vi garanten for,« sagde Morten Østergaard i et interview med TV 2 News.

Glem det

Det kan han dog godt glemme.

»Vi har ingen planer om en anden kurs i udlændingepolitikken. Vi har lagt den rigtige kurs,« siger Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen

Kan I arbejde sammen med R i regering?

»Det er for tidligt at diskutere. Der er tre et halvt år til næste valg. S og R ser forskelligt på udfordringen med de mange flygtninge. Så der ligger ikke noget fælles udspil i kortene. Lige nu kommer der 200 flygtninge om dagen, og det giver kæmpe udfordringer.

Man kan også se, at kommunerne begynder at spare på børn og ældre pga. den store ekstraudgift. Vi vil gerne hjælpe mennesker i nød, men der er også grænser for, hvor mange vi kan tage. Vi skal også passe på vores velfærdssamfund,« siger Nicolai Wammen.

’S har flyttet sig’

De Radikales stedfortrædende leder Sofie Carsten Nielsen indrømmer, at det ikke bliver nemt.

»Det ser svært ud. Men vi har siddet fire år i regering sammen, vi har lavet kompromiser og fundet balancen. Jeg synes mest, det er Socialdemokraterne, der har flyttet sig. Holdningerne er blevet skarpere, efter at vi ikke længere er i regering. Nu fortæller vi, hvor, vi synes, stængerne skal stå. Og så må vi se, hvad vi kan finde ud af efter et valg, hvis mandaterne er til det,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Kritik i egne rækker

Det er dog langtfra alle socialdemokrater, der føler sig hjemme i partiets nye udlændingepolitik. Det gælder f.eks. udviklingsordfører Mette Gjerskov (S). Selv om hun er kritisk over for dele af partiets politik, understreger hun dog, at hun er 100 procent socialdemokrat og ikke har tænkt sig at forlade partiet.

»Men det er problematisk, at vi bakker op om flere af regeringens forslag. Jeg synes, vi skal tage langt større afstand fra den lave integrationsydelse på 6.000 kr. om måneden. Det kan ikke ret mange leve af, og man bliver ikke hurtigere integreret af at blive gjort fattigere,« siger hun og kommer med en generel opfordring til partiets medlemmer om at blive i S og være med til at bestemme, hvor grænsen i udlændingedebatten skal trækkes, i stedet for at forlade partiet.

’Haster lovgivning igennem’

Hendes kritik retter sig også imod alle de forslag, som S støtter, men som foregiver, at Danmark lige nu befinder sig i en tilstand af nødret.

»Man haster lovgivning igennem Folketinget uden hensyn til god lovskik, og man går meget langt i forhold til internationale konventioner uden at give tilstrækkelig tid til at undersøge tingene. Alt det forudsætter, at vi står i en nødretssituation. Men det gør vi ikke. Der kommer ikke flere flygtninge nu, end der kom fra Balkan i 90erne. Dem kunne vi godt tage imod. Vi hentede dem selv i busser,« siger Mette Gjerskov.