Splittelse, drama, uro, krise, historieløshed og illoyalitet.

Det er ikke positive ord, som bliver brugt til at beskrive den nuværende situation i Liberal Alliance.

Listen over partiets problemer siden folketingsvalget er lang, og intet peger på, at den er tæt på færdigskrevet.

Senest har landsformanden for Liberal Alliance, Leif Mikkelsen, mandag trukket sig fra posten før tid.

Det gjorde han i protest over eksklusionen af et fremtrædende og mangeårigt partimedlem, viser et lækket brev til hovedbestyrelsen, som DR har set.

Ugen før var det blevet besluttet, at Søren Kenner skulle smides ud Liberal Alliance efter at have kritiseret partiets politik.

Selv har Kenner blandede følelser om den beslutning, der har fjernet ham fra et politisk projekt, som han i årevis har investeret i.

»Jeg sidder ikke tilbage med bitterhed. Måske mere med lidt vemod,« siger Søren Kenner.

Den ekskluderede Liberal Alliance-bagmand Søren Kenner.
Den ekskluderede Liberal Alliance-bagmand Søren Kenner. Foto: Mik Eskestad
Vis mere

Han er den seneste i rækken af medlemmer, der skabte og formede Liberal Alliance, som enten er gået, blevet valgt fra eller smidt ud.

Det er ikke længe siden, at først Anders Samuelsen og derefter Simon Emil Ammitzbøll-Bille også blev en del af partiets fortid.

Siden katastrofevalget, hvor LA fik en vælgerlussing af dimensioner, har partiet ifølge Søren Kenner fjernet sig fra sine oprindelige rødder.

Han var selv med fra begyndelsen og ser nu en udvikling, som han ikke bifalder.

»Det var urimeligt at ekskludere mig, men det er endnu mere urimeligt, at de, som nu tegner ledelsen, flytter partiet væk fra dets oprindelige standpunkt.«

»For mig at se, så er LA et helt andet projekt nu.«

Rigmanden Lars Seier Christensen har også været en del af kernen omkring Liberal Alliance gennem alle årene, og han peger på samme tendens.

'Jeg har i de seneste år haft svært ved at genkende den liberale bevægelse, vi skabte – med masser af energi, ideer og ikke mindst loyalitet over for hinanden,' skrev han på Facebook i kølvandet på eksklusionen af sin ven Søren Kenner.

Sammen var de kernefigurer i at redde Liberal Alliance fra 'afgrunden' i 2010, og Lars Seier Christensen kalder det derfor illoyalt.

I Søren Kenners optik er det et symptom på en udvikling, hvor den gamle garde bliver fjernet og dermed også partiets historiske dna.

»Det er et tab af historie. I sidste ende er partier bygget på kultur og en fælles historie, der fungerer som referencepunkt for, hvordan man arbejder med værdierne fremadrettet. Den historie er nu fjernet,« forklarer han.

Konsekvenserne ser Søren Kenner allerede nu, hvorfor han også har været højtråbende med sin kritik af partiets politik og mere specifikt partifællen Henrik Dahl.

Liberal Alliance har altid haft en position som et åbent og tolerant parti. Nu peger man i stedet fingre ad alt og alle og har en irettesættende rolle.

Profiler som Henrik Dahl trækker desuden gruppen mod et mere nationalkonservativt synspunkt, mener han.

»Partiet træffer lige nu beslutninger, som er mig helt uforståelige.«

Krisetegn og drama

De mange omvæltninger i Liberal Alliance – senest med landsformandens protest – er ifølge politisk kommentator Jarl Cordua et krisetegn.

»Det er dramatisk, når landsformanden vælger at gå på den måde og markerer sin uenighed. Det er endnu mere dramatisk, at Kenner er ekskluderet,« siger han.

Fordi Leif Mikkelsen har trukket sig før tid, har hovedbestyrelsen konstitueret partiets politiske leder, Alex Vanopslagh, som landsformand.

Han har opbakning, tiltro og evnerne til at vise vejen for det 'nye' Liberal Alliance, men han er ifølge Søren Kenner alligevel udfordret.

»Jeg tror, at Henrik Dahl har magt nok til at begrænse Alex' handlemuligheder. Henrik Dahl er som en grå eminence. Alex har ikke mange brikker at rykke rundt med lige nu. Han kan ikke tåle at miste flere mandater. Han kan ikke skille sig af med nogen, men må få det til at fungere med det, som han har.«

Selvom Søren Kenner har set Liberal Alliance kæmpe sig ud af stormvejr og modgang før, så nærer han ikke store tanker om fremtiden med den nuværende kurs.

»Den seneste tids interne uro viser splittelsen i partiet. Der er to fløje, hvoraf den ene er åben og frihedssøgende, mens den anden er tiltagende indvandrerkritisk og irettesættende. Den første fløj røg ud ved nedslagtningen af partiet ved sidste valg, og den sidste har nu magten,« siger han.

Liberal Alliance mistede ni mandater ved folketingsvalget og sendte dermed partiets position og styrke mere end et årti tilbage i tiden. Det har også kostet på et andet, men langtfra overflødigt område. Partistøttemidlerne.

»Men jeg har hørt, at donorerne og vælgerne er tilbage,« siger Jarl Cordua.

Mindre optimistisk ser Søren Kenner på situationen fra sin nye plads i kulissen.

»Kommunalvalget bliver formodentlig en katastrofe for LA.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra partiets politiske leder, Alex Vanopslagh.