Politikere på venstrefløjen, der de seneste uger har angrebet Vejlegården og Krifa, som 3F er i konflikt med, er selv part i sagen. Hovedparten af dem er nemlig selv medlemmer af 3F, lige som flere også har fået støtte af fagforeningen i deres valgkamp.

Det kan BT i dag afsløre.

Et af 3F-medlemmerne er Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen. Han har kaldt den gule fagforening Krifa for løntrykkere, en pengemaskine og et forsikringsselskab i stedet for en fagforening.

Derudover har han stillet et forslag, der skal stække de gule fagforeninger, ved at virksomheder, der byder ind på offentlige opgaver i kommunerne, skal oplyse deres lønmodtageres overenskomst. I samme åndedrag opfordrer Leif Lahn Jensen kommunerne til at sige nej til virksomheder med ansatte i de gule fagforeninger.

Forslaget er kommet i kølvandet på 3Fs blokade mod restaurant Vejlegården, som har indgået en aftale med den gule fagforening Krifa.

Opbakning fra 3F’ere

Ifølge BTs optælling blev der valgt ti 3F-medlemmer ind ved folketingsvalget 2011 - fordelt i S, SF og Enhedslisten.

Og det er netop i den gruppe, de øvrige partifæller, der bakkede op om Leif Lahn Jensens forslag om at stække de gule fagforeninger, skal findes.

Blandt andre Pernille Rosenkrantz Theil, der, trods sit ordførerskab som energiordfører også var en af de første politikere på venstrefløjen til at springe ud i arbejdsmarkedskonflikten og tordne mod restaurant Vejlegården.

- Det er så himmelråbende, at personalet på Vejlegården lader egoismen få forrang, har hun sagt til BT om restaurantens personale, der ikke ønsker 3F-overenskomst.

Udover et medlemsarmbånd har flere af politikerne i debatten også fået direkte støtte fra 3F. I 2007 besluttede 3Fs hovedbestyrelse ellers, at de ikke ville yde central partistøtte til folketingsvalget, men i 2010 valgte man at give fem millioner kroner under en ny formulering - nemlig at vælte VK-regeringen.

Ifølge Socialdemokraterne har det betydet, at man fra centralt hold har fået støtte, som er blevet brugt til topfolk i partiet. Og flere lokale 3F-afdelinger siger til BT, at man har givet støtte til politikere, der matcher foreningens synspunkter.

- I vores fagforening lægger vi ikke skjul på, at vi er politisk aktive og blander os i politikken. Det, mener vi, er nødvendigt for at hjælpe vores medlemmer. Men vi har også en fast beslutning om, at vi ikke giver økonomisk støtte til politiske partier, siger Henning Overgaard, formand i 3F Transport i Esbjerg. Lokalafdelingen hjalp ved folketingsvalget Enhedslistens 3F-medlem Henning Hyllested, som i Vejlegårds-konflikten også har været særdeles synlig, da han forsvarede 3F i en hidsig tv-duel med Anders Samuelsen.

Intet problem

Med både lokal og central støtte er det ikke kun 3F-medlemmerne, som har et bånd til 3F. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen hører til de topfolk, som har fået 3F-støtte - blandt andet to busreklamer. Hun afviser dog, at det er et problem, at hun som minister på netop arbejdsområdet har fået støtte af den ene part i Vejlegårds-konflikten.

- Der er ingen form for støtte til min valgkamp, der på nogen måde afgør, hvordan jeg tager stilling til væsentlige spørgsmål om den danske model eller andre spørgsmål for den sags skyld. Her handler det ene og alene om mine holdninger og værdier som socialdemokrat.

Er det et problem, at nogle politikere er tæt forbundet med 3F? Deltag i debatten herunder