Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Nyt opgør om sikkerhedsgodkendelsen

Den nyudnævnte erhvervs-og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) havner nu i et nyt opgør om sin meget omtalte sikkerhedsvurdering hos Politiets Efterretningstjeneste (PET).

En af landets førende menneskerettighedsadvokater Niels-Erik Hansen, der også er leder af Dokumentations-og Rådgivningscentret for Racediskrimination, mener, at Henrik Sass Larsen har fået en positiv særbehandling af PET, som almindelige borgere aldrig kommer i nærheden af. 

Det skriver BT Søndag

Sass Larsens PET-sag bliver således central i en ny retssag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som Niels-Erik Hansen fører for den 27-årig ingeniørstuderende Khalil Nazari, der ikke kan få statsborgerskab, fordi PET angiveligt ikke kan sikkerhedsgodkende ham.

Modsat Sass Larsen han intet få oplyst overhovedet af PET eller andre myndigheder om årsagen.

For to år siden blev Henrik Sass Larsen droppet som minister-emne, fordi han – med egne ord – ikke kunne sikkerhedsgodkendes af PET. Først fik han indsigt i grundlaget for vurderingen, og efter et stort pres fra Henrik Sass Larsen selv og hans advokat, valgte Justitsministeriet at lade Sass Larsen offentliggøre PETs notat, om det meget omdiskuterede møde med en Bandidos-rocker i Køge og deres sms-korrespondancer.

En offentliggørelse, der fik politikere fra begge fløje samt eksperter til at kritisere PET for at være på tynd is, og som banede vejen for, at Sass nu har fået et ministerkontor. 

- Efter min mening handler myndighederne i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention artikel 14 om, at staten skal behandle borgere ens. Henrik Sass Larsen har fået en anderledes åben behandling end min klient, hvor han kan se, hvad problemet drejer sig om og samtidig forsvare sig. Helt almindelige mennesker står tilbage uden nogen retssikkerhed. Khalil aner ikke, hvad han skal forsvare sig imod, og han kan kun drømme om samme åbenhed, siger Niels-Erik Hansen til BT.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup vil nu bede justitsminister Morten Bødeskov svare på, om det virkelig en fordel at være en kendt politiker i regeringspartiet for at få adgang til sin sagsmappe hos PET.

Hverken Henrik Sass Larsen eller Morten Bødskov har nogen kommentarer.

LÆS MEGET MERE I BT SØNDAG

- Her er ung studerendes groteske historie: Meldte islamister - nu kan han ikke sikkerhedsgodkendes

- Socialdemokrater på slingrekurs om PET

- Nu skal Bødskov svare på spørgsmål om særbehandling