Mette Gjerskov (S) og Eva Kjer Hansen (V) stemmer ikke for tildækningsforbuddet, som førstebehandles torsdag.

København. De to eksministre Mette Gjerskov (S) og Eva Kjer Hansen (V) går imod deres respektive partier og stemmer ikke for tildækningsforbuddet, mere populært kendt som burkaforbuddet, som førstebehandles torsdag i Folketinget.

- Jeg er enig med min folketingsgruppe i, at burka og niqab skal hen, hvor peberet gror. Men jeg er ikke enig i, at metoden er et forbud.

- Det er for tæt at gå på borgerne med et forbud mod en påklædningsgenstand, siger Mette Gjerskov, som er tidligere minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Hun er den eneste socialdemokrat, der stemmer imod, bekræfter Gjerskov selv. Men udviklingsordføreren tilføjer, at andre i S-gruppen er splittede på spørgsmålet.

Eva Kjer Hansen er den eneste i Venstres folketingsgruppe, som stemmer imod. Det bekræfter politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

Der er flertal for forbuddet. Men det var ikke givet på forhånd. Regeringspartiet Liberal Alliance har nemlig fritstillet sine folketingsmedlemmer i forhold til burkaforbuddet.

Partiet har 13 medlemmer i Folketinget. Fem af dem er ministre. Og de støtter forslaget. Men af de øvrige otte medlemmer stemmer kun én for. Det er Henrik Dahl.

Politisk ordfører Christina Egelund (LA) og Laura Lindahl (LA), der er udlændinge- og integrationsordfører, kaldte tidligere på måneden forbuddet for "fjollet".

I regeringspartiet Venstre er medlemmerne ikke blevet fritstillet som hos LA. Men Eva Kjer Hansen har længe varslet, at hun stemmer imod.

At forbuddet også dækker huer, hætter, tørklæder, masker, hjelme, heldækkende dragter og kunstige skæg er for meget for Eva Kjer Hansen.

- Det er helt ude af proportioner, at man skal til at opliste alle mulige forskellige beklædningsgenstande, som vi nu ikke må have på i bestemte situationer, sagde hun tidligere i år.

Eva Kjer Hansen har hele tiden understreget, at hun bestemt er "meget imod burkaer". Hun er blandt andet tidligere socialminister og minister for ligestilling. Senest var hun i 2016 miljø- og fødevareminister.

Tidligere på måneden sikrede Socialdemokratiet, at der var flertal for forbuddet.

/ritzau/