Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Morten Messerschmidt gik tirsdag ind til gruppemøde i Dansk Folkeparti med en klar plan.

Han ville sætte et flertal af sine egne støtter ind i DFs to magtfulde organer: Gruppebestyrelsen og hovedbestyrelsen.

Men begge dele mislykkedes. Hans egen folketingsgruppe nedstemte sine kandidater til gruppebestyrelsen to gange, og snigløbet vidner om, at Messerschmidt har et flertal imod sig i sin egen folketingsgruppe.

»Det har været en åbenhjertig snak, vi har haft rundt om bordet. Det er helt tydeligt, at vi stadigvæk har nogle af fortidens oplevelser, som spøger,« sagde en fattet Messerschmidt efter gruppemødet.

Men ifølge flere centrale kilder, som B.T. har talt med, har Morten Messerschmidt en plan for, hvordan han vinder magten tilbage.

Nederlaget på gruppemødet betød, at han heller ikke har flertal i partiets hovedbestyrelse. Det er her, at både eksklusioner og kandidaternes opstillingskredse afgøres.

Så uden et flertal her bliver det meget svært for Messerschmidt at tage kontrol over Dansk Folkeparti. Det betyder også, at han ikke har støtter nok til at indsætte Peter Kofod som organisatorisk næstformand i stedet for Kristian Thulesen Dahls allierede Carl Christian Ebbesen.

Ifølge flere kilder er Messerschmidt-lejrens plan nu at sætte en vedtægtsændring til afstemning på partiets næste årsmøde. Det skal blandt andet sikre, at Peter Kofod kan sættes ind som en reel næstformand, selv om han ikke sidder i Folketinget.

Peter Kofod og Morten Messerschmidt ankommer til Dansk Folkepartis første møde i folketingsgruppen efter formandsvalget på Christiansborg i København, tirsdag den 25. januar 2022.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Peter Kofod og Morten Messerschmidt ankommer til Dansk Folkepartis første møde i folketingsgruppen efter formandsvalget på Christiansborg i København, tirsdag den 25. januar 2022.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Derudover overvejer Messerschmidt-lejren at udvide hovedbestyrelsen med et medlem fra hver storkreds.

Hvis den vedtægtsændring går igennem, er det muligt, at der skal vælges en helt ny hovedbestyrelse, fortæller flere kilder til B.T.

Messerschmidts våben er, at han har en pæn del af baglandet med sig, selv om han og hans støtter er i mindretal i folketingsgruppen.

Efter det oprørske gruppemøde i tirsdags ulmer der nemlig en stærk utilfredshed med folk som Marie Krarup, Peter Skaarup og Kristian Thulesen Dahl, der gik imod Messerschmidt på gruppemødet.

»Vi fik at vide, at man ville støtte op om en kommende formand. Og så bruger de første lejlighed til at underløbe Morten. Det synes jeg godt nok er ufint,« siger en lokalformand, der ikke ønsker at stå frem med navn.

En anden lokalformand fra en større vælgerforening siger:

»De er sgu ikke i orden, at de ikke kan enes i folketingsgruppen. Morten Messerschmidt er formand, og vi fik lovning på, at det blev slut med al den uro,« siger lokalformanden.

Han fortæller, at han langtfra står alene med sin irritation, og at der i kulissen arbejdes på at gøre baglandets holdning klar over for folketingsgruppen.

For Messerschmidt er baglandets oprør en gave. Et våben, han kan bruge mod sine modstandere i folketingsgruppen.

Men lige nu er Messerschmidt stækket indtil årsmødet i september.

Selvom Messerschmidt-kritikere som Marie Krarup og Bent Bøgsted ikke genopstiller, så er det et stort slag for den nye DF-formand, at han ikke kan styre, hvem der skal placeres i de forskellige valgkredse frem mod et valg.

For lige nu er Messerschmidt ganske vist formand. Men han har svært ved at regere i sit eget kongerige.

Andre læser også