Den tidligere radikale udenrigsminister Niels Helveg Petersen afventer lægernes dom

Kort før jul fik Niels Helveg Petersen den triste besked, at han har kræft i spiserøret. Efter et kort, men vellykket hospitalsforløb med både stråling og kemo, venter han nu på lægernes endelige dom.

»Jeg fik konstateret, at jeg havde en kræftsvulst på spiserøret og har været under intensiv behandling. Den er nu slut, og efter påske gør vi status og ser, hvordan det er gået med behandlingen. Prognosen er vældig god,« siger Helveg.

Han fyldte 78 år i januar og nyder i dag tilværelsen som pensionist efter en imponerende politisk karriere, der har strakt sig over næsten et halvt århundrede og som gav ham tilnavnet Kongemageren. I 1982 var han som radikal leder afgørende for, at Anker Jørgensens socialdemokratiske regering trådte tilbage. Ti år senere gennemtvang han et formandsopgør i Socialdemokratiet, da han vragede Svend Auken til fordel for Poul Nyrup Rasmussen. Senere blev Helveg en populær udenrigsminister gennem otte år i Nyrups regeringer, indtil han efter euro-afstemningen i år 2000 valgte at træde tilbage.

Helveg lægger ikke skjul på, at han har været igennem nogle hårde måneder med strålebehandlinger og kemo.

»Det er ikke noget, der gør ondt, men der er et stort ubehag forbundet med det. Man bliver træt og slap,« siger han, men tilføjer i samme åndedrag, at han igen er i stand til at leve et helt normalt liv. Vigtigst af alt har lægerne sagt, at kræften ikke har spredt sig, og det tager han som et godt tegn.

»Min genoptræning er i fuld gang. Jeg kan godt mærke, at det er gået ud over konditionen, og nu spiller jeg  tennis igen,« siger han.

Selv om det har været en slem omgang han har været igennem, har humøret ikke taget skade. Han spøger med hans kone Kirsten, som godt kan være ganske kontant, er over ham som en høg, hvis han slækker på den fysiske træning. Badevægten afslører, at kiloene er raslet af ham, og det er måske ikke nogen skade til, når man på tennisbanen både skal dække baglinien og nettet.

Er det første gang du fejler noget?

»Ja, bortset fra en blindtarmsbetændelse har jeg virkelig været forskånet for dårligdomme og sygdom. I mine 14 år som minister havde jeg kun en enkelt sygedag, så det er ikke noget jeg har været plaget af. Sygdom kan komme til alle. Jeg kan bare prise mig lykkelig for, at jeg har været heldig i så mange år,« siger Niels Helveg Petersen.

»Jeg er i den alder, hvor skavankerne melder sig. Sådan er det,« siger han.

Han har forliget sig med tanken om, at man ikke kan gå igennem hele livet uden at fejle et eller andet. Man må tage det som det kommer, og nu går han bare og venter på, hvad lægerne kommer frem til. Fornemmelsen er god. Han håber, at beskeden bliver at kræften er slået ned, og at han er helt rask igen.

Som nyvalgt folketingsmand i 1966 blev han den første politiker, der sad i Folketinget sammen med sin far, Kristen Helveg Petersen. For at undgå navneforvirringen blev Kristen kaldt for »unge Helveg« på grund af sin idealistiske tilgang til politik. Den alvorstunge og langsomtsnakkende Niels fik tilnavnet »gamle Helveg«. Dette familiære parløb gentog sig i 1998, da sønnen Morten kom i Folketinget og delte gruppeværelse med sin far frem til valget i 2007. I sine sidste år som parlamentariker var Helveg stærkt optaget af en grundlovsrevision. Den blev dog aldrig til noget.

Da han forlod Folketinget i 2011 for at nyde sit otium, tog den yngre søn Rasmus over og var i den følgende valgperiode Helveg-klanens eneste repræsentant på Christiansborg. Rasmus Helveg Petersen beklædte flere ministerposter i Thornings regering. Storebror Morten sidder i dag i Europa-Parlamentet.