'Er det en slags joke,' skrev tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Anders Fogh (V) kalder udskydelsen for et 'tilbageslag', og Lars Løkke Rasmussen (V) spår et stort transatlantisk genoprejsningsarbejde.

Det er, hvad tre tidligere danske statsministre udtaler efter onsdagens helt store tema.

Nemlig, at den amerikanske præsident, Donald Trump, natten til onsdag dansk tid meddelte, at han ikke kommer til Danmark om to uger alligevel, men i stedet udskyder besøget.

Anders Fogh Rasmussen, der var statsminister fra 2001 til 2009, kalder på Twitter udskydelsen af statsbesøget for et 'tilbageslag for vores landes diplomatiske relationer, men det vil måske være for det bedste'.

Donald Trump og Lars Løkke Rasmussen i 2017.
Donald Trump og Lars Løkke Rasmussen i 2017. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Vis mere

'Arktis' sikkerheds- og økonomiske udfordringer er for vigtige til at blive overvejet sideløbende med håbløse diskussioner som salget af Grønland,' skrev Fogh på Twitter.

Fogh havde som statsminister i 2005 besøg af den daværende amerikanske præsident, George W. Bush, der sammen med sin kone, Laura Bush, og deres datter, Jenna Bush, var i Danmark på statsbesøg.

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt kommenterer ligeledes afbuddet på Twitter:

'Er det en slags joke? Dybt fornærmende over for det grønlandske og danske folk,' mener Helle Thorning-Schmidt.

Helle Thorning-Schmidt var Danmarks statsminister fra 2011 til 2015.
Helle Thorning-Schmidt var Danmarks statsminister fra 2011 til 2015. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Og siden fulgte Danmarks seneste statsminister, Lars Løkke Rasmussen, også med sin mening om afbuddet.

'Det er ingen skam at blive væk, når man ikke er inviteret ... Men når man har inviteret sig selv!! Kæmpe transatlantisk genoprejsningsarbejde. Godt, vi har rigsfællesskabet,' lyder meldingen fra Lars Løkke Rasmussen.

Donald Trump skulle have besøgt Danmark 2. og 3. september.

Men udsættelsen af statsbesøget i Danmark er begrundet med, at Mette Frederiksen har afvist at ville drøfte præsidentens tanker om at købe Grønland, som blev kendt af offentligheden i sidste uge.