Lyt til artiklen

Der er masser af plads til mange flere flygtninge i Norden. Det mener Sveriges tidligere statsminister, den afgående formand for partiet Moderaterna, Frederik Reinfeldt, der samtidig sender en kritik af sted til danske politikere.

I et interview med Politiken søndag siger den borgerlige politiker:

»Hvad betyder ordet ’nok’? Er Sverige fyldt op? Er Norden fyldt op? Er vi for mange mennesker? Vi er 25 mio. mennesker, som bor i Norden. Jeg flyver ofte rundt over det svenske landskab. Det vil jeg anbefale andre at gøre. Der er uendelige marker og skove. Der er så meget plads, man kan tænke sig. De, der hævder, at landet er fyldt op, må jo vise, hvor det er fyldt op«.

HVAD SYNES DU? HAR REINFELDT RET I, AT DER ER PLADS TIL FLERE FLYGTNINGE I DANMARK? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN ARTIKLEN

Sverige ligger i top på EUs liste over lande, der tager imod flest flygtninge per indbygger, og de svenske udlændingemyndigheder anslår, at Sverige i år vil tage imod mellem 80.000 og 105.000 flygtninge.

Ifølge Politiken mener Frederik Reinfeldt, at den eneste rigtige vej for Sverige er at fortsætte med at holde døren åben for flygtninge.

Den tidligere statsminister tager samtidig afstand fra den danske regerings lovforslag om at gøre opholdstilladelsen midlertidig for krigsflygtninge, der ikke er individuelt forfulgte. Og han lægger, ifølge Politiken, generelt ‘kant til dem, som synes, at trygheden ligger i, at vi er ens, skal være homogene og holde dem væk, som er anderledes’.

Borgerlige Frederik Reinfeldt måtte efter det svenske valg i september i år overlade statsministerposten til socialdemokraten Stefan Löfven. Ved valget fik det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna (SD) ca. 13 procent af stemmerne. Men partiet er ikke inde i varmen blandt de øvrige svenske partier, der ikke vil samarbejde med partiet. Stefan Löfven har eksempelvis for nylig kaldt SD for et 'nyfascistisk' parti.

Den politiske situation i Sverige har været anspændt siden valget til Rigsdagen den 14. september i år. Og efter mindre end tre måneder som statsminister meddelte Stefan Löfven den 3. december, at svenskerne den 22. marts 2015 igen skal gå i stemmeboksene, da regeringen ikke kunne samle flertal for dens finanslovsforslag.

I interviewet med Politiken søndag, der er lavet inden valgudskrivelsen, fastholder Frederik Reinfeldt, at han ikke vil samarbejde med SD:

Her gør han det klart, at der ikke findes en svensk borgerlighed, som indbefatter Sverigedemokraterna.

Ifølge Politiken siger SDs gruppeformand i riksdagen, Björn Söder, at det er ‘ganske skræmmende, at Reinfeldt ikke har indset, hvilke konsekvenser den omfattende masseindvandring får for det svenske samfund.’

Björn Söder fortæller, at han ‘kender mange fra Moderaterna, der ikke deler Reinfeldts opfattelse, men mener, at man skal lægge kursen om’.

HVAD SYNES DU? HAR REINFELDT RET I, AT DER ER PLADS TIL FLERE FLYGTNINGE I DANMARK? DELTAG I DEBATTEN HERUNDER. HOLD VENLIGST EN ORDENTLIG TONE!