Lyt til artiklen

Det bliver sandsynligvis socialdemokratiske Aksel V. Johannesen, som fremover skal lede Færøerne.

Ifølge journalist på Færøerne for mediet Frihedsbrevet Rólant Waag Dam er den helt store vinder af det færøske valg det socialdemokratiske parti, Javnaðarflokkurin, som siden sidste valg har siddet i oppositionen.

- De har haft det bedste valg, noget parti har haft i 30 år. Vælgerne har købt ind på deres løfter om flere varme hænder, at det skal være lettere at være færing, og at der skal være en stram økonomisk styring af landet, siger han.

Javnaðarflokkurin går ved torsdagens valg frem fra syv til ni mandater. Dermed er det nu Lagtingets største.

Formanden for Javnaðarflokkurin, Aksel V. Johannesen, kan derfor højst sandsynligt sætte sig tilbage på den lagmandspost, han også besad mellem 2015 og 2019.

Dermed vil han erstatte lagmand Bárður à Steig Nielsen fra det socialliberale Sambandsparti, som bevarer sine syv mandater.

- Lagmanden har serveretten, men det blev gjort klart over for ham i nat, at oppositionen ikke synes, han er interessant at lege med. Han kan ikke danne flertal, som situationen er nu, og derfor bliver bolden givet videre til Aksel V. Johannesen, siger Rólant Waag Dam.

I en partilederdebat natten til fredag siger Aksel V. Johannesen, at han først vil drøfte en regeringskoalition med de to øvrige partier, der også har siddet i opposition, Tjóðveldi og Framsókn.

De tre partier kan tilsammen mønstre et flertal på 18 ud af Lagtingets i alt 33 mandater.

Der skal minimum 17 mandater til for at have flertal i Lagtinget.

Først skal partierne dog afklare deres strategier.

- Partierne mødes fredag internt hver især og aftaler, hvad de skal gå i gang med, og hvordan de skal gribe de kommende forhandlinger an, siger Rólant Waag Dam.

Det færøske lagting skal kaldes sammen senest 14 dage efter valget. Det er den 22. december.

/ritzau/