En hyggelig dag Fælledparken med partifællerne udviklede sig dramatisk for det tidligere folketingsmedlem, 68-årige Knud Erik Hansen (SF).

Under Københavns overborgmester Frank Jensens tale begyndte en gruppe autonome at slå på en af Knud Erik Hansens partifæller. Det var tilsyneladende den medbragte røde fane, der fik de unge til at tænde af.

- De angreb hende, der stod med fanen. Det var tydeligt, de blev provokeret af den, siger en tydelig chokeret Knud Erik Hansen til bt.dk.

1. Maj
Det rører mig dybt

De autonome fik dog ikke held med deres angreb mod den røde fane, der for mange er selve symbolet på 1. maj. Knud Erik Hansen sprang hurtigt til og klamrede sig til fanen:

- Deres angreb på fanen rørte mig dybt. Jeg ville ikke finde mig i det. Når man gerne vil nogle ændringer i samfundet, og fanen er et symbol på det, står man ikke bare til. Det blev til mere end en kamp om fanen, siger han og fortæller, at de autonome til sidst opgav kampen, siger han og fortsætter:

- De mennesker har slet ikke fornemmelse af, hvad 1. maj er. Det er den dag, hvor man samles og manifesterer, at man gerne vil et andet samfund. Man samles og hygger sig, også selvom man ikke er enige. Hele den tanke ødelægger de med det her.

Ødelægger demokratiet

Knud Erik Jensen mener, at de unge ødelægger en demokratisk tradition, som 1. maj er et symbol på.

- Der er forskel på at vende ryggen til og vise, man er utilfreds - som lærerne gjorde - og så til direkte at spolere 1. maj. For det gjorde de jo ved at lave en konstant pibekoncert. De forhindrede os i at kunne lytte til hinanden. Og det helt ude af trit med det demokratiske ideal, der ligger bag 1. maj.

Aggressiv stemning


I år var Fælledparken præget af en mere aggressiv stemning end normal, mener Knud Erik Jensen. Noget, der også bliver bekræftet af landsformanden for Socialistisk Folkepartis ungdom, Carl Valentin.

Det var hans fane, de autonome forgæves forsøgte at stjæle. I kampen om fanen blev Carl Valentin bl.a. slået i ansigtet.

- Det var første gang, jeg holdt første maj i København - og jeg må sige, at det var en meget speciel oplevelse. Men jeg har heldigvis fået at vide, at det ikke er sådan normalt, siger Carl Valentin. 

Knud Erik Hansen, Blå bog:

Født 2. januar 1945
Folketingsmedlem fra 1999-2000. Indtrådte i Folketinget ved Pernille Frahms mandatnedlæggelse
I dag er han medlem af SFs partiforening i Valby
Knud Erik Hansen er uddannet civilingeniør
I dag arbejder han som seniorforsker ved Aalborg Universitet

Hvad mener du om de autonomes adfærd den 1. maj?

Deltag i debatten herunder