Da ældreministerens mor ikke længere kunne klare sig selv, tog Thyra Frank hende hjem til sig selv

Mange mennesker i Velfærds-Danmark er nervøse for, at lade deres gamle forældre flytte på plejehjem, når de ikke længere kan klare sig selv.

Det galdt også ældreminister Thyra Frank, der dengang selv var plejehjemsleder.

Da hendes mor som 85-årig fik svært ved at klare sig selv, installerede Thyra Frank hende hjemme hos sig selv og sin mand.

»Jeg tog mig selv af min mor og plejede hende hjemme hos os i 12 år. Til sidst fik hun flere blodpropper i hjernen og mistede sproget og sin førlighed. Da var jeg nødt til at få hende på plejehjem. Jeg fik hende så ind på Lotte på Frederiksberg. Jeg var godt nok ikke selv leder af hjemmet længere, men jeg kendte jo personalet. Der boede min mor de sidste tre år før hun døde. Hun var fire måneder fra at fylde 100,« siger Thyra Frank.

Det er vel et tegn på, at du ikke selv har tillid til ældreplejen?

»Nej, det er et tegn på, at jeg elsker min mor.«

Men det viser vel, at du ved, du kan tage dig bedre af hende end de kan på plejehjemmet?

»Ja, og noget af det første, der skete, da jeg i sin tid selv blev ansat på et plejehjem, var, at jeg kørte hjem til mine forældre i Rebild og sagde: »Jeg lover jer én ting - i kommer aldrig på plejehjem.««

»Jeg har også stillet spørgsmålet til medarbejderne på plejehjem: »Hvis de familiemedlemmer, I holder allermest af, skal på plejehjem, skal det så være her?« Og svaret er som regel »Nej«. Så siger jeg: »Vil I være med til at lave et sted, hvor I selv og jeres kære gerne vil bo?«

I BTs store Gallup-undersøgelse om eliten og Udkants-Danmark svarer hele 52 pct., at ældreplejen ikke lever op til deres forventninger. Et tal, der stiger til 55 pct., hvis man zoomer ind på de respondenter, der ikke tilhører eliten og typisk bor i udkantsdanmark.

Og i BT i dag fortæller 87-årige Esther Bollerslev om sin svære beslutning for fire år siden om at sende sin mand, der lider af Parkinsons syge på plejehjem, da hun ikke længere magtede at passe ham selv.

Thyra Frank forstår godt den skepsis, tvivl og frygt, der råder i store dele af befolkningen, når det drejer sig om vores kæreste familiemedlemmers sidste år. Og også de Gallup-målinger, der viser at folk mener, eliten bliver behandlet bedre end resten af befolkningen, og at politikerne og befolkningen især i Udkants-Danmark ikke har de samme værdier.

»Jeg har jo kun været politiker en kort del af mit 65-årige liv. Tidligere tænkte jeg da også tit, at der er to forskellige verdener: Den beslutningstagerne befinder sig i, og den, vi andre lever i. Til gengæld har jeg brugt 37 år af mit liv på de ældre. Og det har ikke været noget 9-16-job, men noget jeg har brændt for hele tiden. Jeg har indsigt i, hvordan livet slutter, og jeg ved, hvor vigtigt det er, at få lov at leve det liv, man vil leve, også selv om man får brug for hjælp. Derfor er jeg en underlig fugl i politik, og jeg har erkendt, at det må være sådan,« siger Thyra Frank.

Før hun blev minister, var hun utroligt populær, og en biografi om hende blev en bestseller. Efter hun blev minister, har hun haft nogle uheldige interviews, og er havnet i bunden af popularitetsmålingerne. Og at hun fik et smækkys på munden af partiformand Anders Samuelsen på LA's sidste landsmøde har heller ikke hjulpet.

Kan du forstå, hvis nogen har tænkt, at det var rigtig godt at få en som dig ind i politik, men at de siden er blevet skuffede, fordi de ikke kan se nogen forandring i ældrepolitikken og ude på plejehjemmene?

»Ja, det kan jeg godt forstå. Sådan ville jeg måske også have det, hvis jeg sad på den anden side. Men der findes ingen lette løsninger. Hvis der gjorde det, ville nogen jo nok have lavet det hele om tidligere. Jeg har nogle ting, jeg virkelig gerne vil, og jeg lover, det kommer til at ske.«

En af hendes planer handler om, at det skal være meget nemmere at finde og vurdere plejehjem. Ligesom hvis man tjekker huspriser eller hoteller, skal man simpelthen kunne gå ind på sin mobiltelefon via en app og en portal, og se, hvilke plejehjem, der er i nærheden, hvor mange ansatte, de har, hvad deres værdigrundlag går ud på - og ikke mindst se hvor mange stjerner og hvilke bedømmelse, hjemmet har fået af brugerne og deres pårørende.

»Det nytter jo ikke, at det først er efter, man er flyttet ind på et plejecenter, man får at vide, at ens pipfugl desværre skal aflives, fordi man ikke må have dyr, eller at man ikke må pynte op til jul, fordi hjemmet er drevet af Jehovas Vidner. Der er ikke noget galt med at det er sådan, man skal bare vide det på forhånd. Og så skal vi huske at nyde livet. De, der lever længst, er dem, der har levet med mundvigene opad,« siger Thyra Frank.