Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

DF-formand foreslår mindre aftale om finanslov og boligskat. Ellers kuldsejler forhandlinger og ender i valg.

København. Efter ugers stillestående møder om regeringens 2025-plan må statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vælge en af to veje.

Enten fortsætter man de hidtil frugtesløse forsøg på at indgå en stor 2025-aftale. Ellers også erkender man, at tiden er løbet, så man må nøjes med en mindre aftale om finanslov og boligskat.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Han anbefaler regeringen at få finansloven i hus, fordi 2025-forhandlingerne reelt står stille. Det kan ikke blive ved, når deadline for indgåelse af en finanslov normalt er midten af november, mener DF-formanden.

- Det er sidste udkald. Regeringen må bestemme sig for, om man vil forhandle en finanslov på plads, eller det hele kuldsejler, siger Thulesen Dahl til Ritzau.

Han henviser til, at Liberal Alliance trods ugers pres fra de øvrige partier i blå blok står ubøjeligt fast på topskattelettelser på fem procentpoint for alle topskatteydere.

- Alt er blokeret af striden om topskat. Får man ikke håndteret det, så kuldsejler det hele, siger Kristian Thulesen Dahl.

Meldingen kommer, mens Dansk Folkeparti selv er hårdt presset i meningsmålingerne oven på sagen om EU-parlamentarikeren Morten Messerschmidts mulige misbrug af EU-midler.

Dansk Folkeparti går tilbage til 15,8 procent af stemmerne i en ny måling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau. Det ændrer dog intet på Dansk Folkepartis politik, siger Thulesen Dahl.

Han står dermed fortsat ultimativt fast på et nej til Liberal Alliances krav.

- I to måneder har striden om topskat forhindret Christiansborg i at indgå aftaler om andre ting. Nu begynder tiden at tikke voldsomt op mod deadline.

- Det er oplagt, at man nu sætter sig sammen og laver en aftale om finansloven og så lægger de klumper omkring blandt andet topskat til side i erkendelse af, at vi ikke får dem løst i denne runde, siger Thulesen Dahl.

Ud over finansloven bør et flertal på Christiansborg hurtigt lægge sig fast på indretningen af danskernes boligskat, mener Thulesen Dahl. Han henviser til, at regeringen allerede har lagt et udspil frem:

- Når først man er begyndt at sige, at der kan komme ændrede regler omkring boligbeskatning, så er der mange danskere, der ikke ved, om de skal købe eller sælge. De vil gerne vide, hvad reglerne er i de næste mange år.

- Det burde man tage fat i og få løst i en fart, siger Thulesen Dahl.

Han mener til gengæld ikke, at et flertal nødvendigvis behøver at have en præcis model for afskaffelse af PSO-afgiften på plads inden jul.

- Hvis man skal gøre regningen for afskaffelsen af PSO-afgiften billigere, så kræver det, at man aflyser opførelsen af havvindmøller. Det kan måske haste.

- Men jeg tror ikke, at verden ramler sammen, hvis vi ikke til årsskiftet har en løsning på, hvordan det fremtidige system skal finansieres, siger Thulesen Dahl.

/ritzau/

Andre læser også