Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl er både blid og barsk. Lørdag åbner han partiets årsmøde for første gang.

Scene 1: Dansk Folkepartis fødevareordfører Christian H. Hansen er til møde med partiets gruppeformand Kristian Thulesen Dahl på Christiansborg. Det er 2006, og hadet mellem DF og De Konservative er markant. Christian H. Hansen får at vide, at han skal gå meget hårdt efter fødevareminister Lars Barfoed og signalere, at DF er klar til at vælte ham.

Men Christian H. Hansen er nervøs for, at partiets ledelse vil lade ham i stikken. Han beder om en garanti for opbakning, fortæller kilder til BT.

- Du skal bare gøre, hvad du får besked på, lyder det vredt fra Thulesen Dahl.

Scene 2: DFs socialordfører Pia Kristensen kommer grædende ud fra en kammeratlig samtale med Kristian Thulesen Dahl og partiformand Pia Kjærsgaard. Det er i efteråret 2006, og DF har ekskluderet nogle uregerlige medlemmer, der klager over topstyring. Problemet er, at Pia Kristensen har klaget over nogle af eksklusionerne. I bogen ’Kristian’ af Niels Thulesen Dahl forklares det, hvordan den slags kammeratlige samtaler foregår. Pia Kjærsgaard er den forurettede og vrede, der gerne kalder folk ’idiot’, mens Kristian Thulesen Dahl er mere rolig og fungerer som en slags offentlig anklager. Det er ham, der ’afhører’ den ’tiltalte’ og fremlægger ’beviserne’. Dagen efter vil han gerne være gode venner igen.

Scene 3: DFs borgmesterkandidat Louise Frevert er til kammeratlig samtale med Kristian Thulesen Dahl på Palace Hotel i København. Det er i 2005, og hun skal aflægge ’regnskab’ for DFs gruppebestyrelse, efter at det er blevet afsløret, at hun på sin hjemmeside bl.a. sammenligner muslimer med kræftceller. Det er en af de samtaler, hvor Thulesen Dahl er allermest barsk, og Frevert bliver frataget sin post som uddannelsesordfører. To år senere inviterer han hende i teateret for at se Abba-musicalen ’Mamma Mia’. Hun ender med at melde sig ud af partiet.

Indpisker

44-årige Kristian Thulesen Dahl, der i morgen for første gang åbner Dansk Folkepartis årsmøde i Herning som formand for partiet, er en mand med flere facetter. Han kan være blid og charmerende, han er velforberedt og udholdende i forhandlinger. Og så har han vist, at han kan være barsk, når partimedlemmer skulle bankes på plads eller smides ud.

I 2009 skrev hans fætter, Niels Thulesen Dahl, biografien ’Kristian.’ Han bemærker Kristian Thulesen Dahls rolle på de indre linjer:

- Når der har været intern uro, har det været Pia Kjærsgaard, der har svinget taktstokken, men ofte Kristian Thulesen Dahl, der har skullet gøre det beskidte arbejde og tage de ubehagelige samtaler med folketingsgruppens medlemmer. Men han er ikke glad for at gøre det. Han kan gå meget hårdt til værks over for folk ved en kammeratlig samtale. Dagen efter er han flink over for dem igen, siger Niels Thulesen Dahl.

Festabe uden nære venner

Kristian Thulesen Dahl er vellidt blandt politikere fra andre partier og – trods den indimellem barske attitude – populær i sit eget parti, hvor han er social og humoristisk og kan feste til den lyse morgen. Nære venner omgiver han sig dog ikke med.

- Er det ikke sådan en pigeting, svarede Thulesen Dahl i 2007, da han blev spurgt om venskaber af Euroman.

Da journalisten siger, at det ikke behøver være én bedste ven, men måske bare flere, siger han:

- Jamen, der er ikke sådan en eller flere, der dukker op. Jeg har nok ikke nogen.

Partisoldat

Kristian Thulesen Dahl meldte sig ind i Fremskridtspartiets Ungdom som 13-årig. Han havde trykket hånd med Mogens Glistrup, da anarkisten med den lave skatteprocent besøgte Nørre Snede, og ikke længe efter mødte han Peter Skaarup. Den lyshårede, blåøjede knægt steg om bord på toget og ind i den kupé, hvor Peter Skaarup sad. 18-årige Peter Skaarup var på vej mod Sønderjylland, hvor Fremskridtspartiets Ungdom skulle holde landsmøde.

De to gav hinanden hånden og fandt hurtigt ud af, at de begge skulle til landsmødet, og knap havde toget forladt perronen, før Peter Skaarup var blevet overbevist om, at her var en, organisationen kunne bruge. 13-årige Kristian Thulesen Dahl virkede både moden, vidende og uimponeret.

- Jeg kunne straks se, han var en kvik fyr, der var interesseret i politik. Og jeg tænkte, at ham måtte vi holde på – og sørge for at han ikke blev distraheret af fodbold og piger, siger Peter Skaarup.

Kristian Thulesen blev i politik og var med til at stifte Dansk Folkeparti. I mange år var offentligheden i tvivl om, hvorvidt det var Kristian Thulesen Dahl eller Peter Skaarup, der var kronprinsen. Selv siger de, at det længe har været klart, at det var Kristian. Og i hvert fald fra han blev formand for Finansudvalget i 2001.

Taler til hovedet

I årevis har han nydt Pia Kjærsgaards ubegrænsede tillid. Og hun har til gengæld blandet sig i alt – inklusive hans barbering, hans skjorter og hans sko. En gang pålagde hun ham at tage en af sin mand Henriks skjorter på, fordi det ville gøre sig bedre i tv.

Han har ikke fået samme hårde behandling af kritikerne af DF som Pia Kjærsgaard, der jævnligt er blevet tegnet som rotte eller svin og er blevet kaldt de værste ting på grund af partiets udlændingepolitik. Det skyldes formentlig, at Thulesen Dahl har haft ansvaret for den økonomiske politik. Men tag ikke fejl: Thulesen Dahl er absolut lige så hardcore på udlændingeområdet som Kjærsgaard.