Tag en statsminister i Danmark, et parlamentsmedlem i Storbritannien, og miks det sammen med to børn. Det lyder ikke som opskriften på verdens nemmeste ægteskab, men Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock har alligevel holdt sammen i over 20 år.

»På papiret burde det ikke kunne fungere - men det gør det«

Man kan indramme den danske statsminister, Helle Thorning Schmidt (S), og hendes ægteskab med briten Stephen Kinnock på mange måder, men i virkeligheden gør hun det selv bedst med ordene herover, som hun ytrede til Sunday Times Magazine i sidste måned.

Her medvirkede Thorning-Schmidt og Kinnock i et dobbelt-interview i anledningen af, at den 45-årige søn af den tidligere top-politiker Neil Kinnock nu ville gå i farmands fodspor.

Læs også:

Natten til fredag blev det så en realitet: Stephen Kinnock blev valgt ind i det britiske parlament for Storbritanniens svar på Socialdemokraterne, Labour, og dermed bliver der skrevet endnu et kapitel om det usædvanlige ægteskab.

Steven Kinnock stillede op i den sikre Labourkreds Aberavon i Sydwales, hvor stålbyen Port Talbot er hovedbyen. Her giver Steven Kinnock sin hustru Helle Thorning-Schmidt et kram i Neath Sports Center, hvor der var optælling af stemmer.
Steven Kinnock stillede op i den sikre Labourkreds Aberavon i Sydwales, hvor stålbyen Port Talbot er hovedbyen. Her giver Steven Kinnock sin hustru Helle Thorning-Schmidt et kram i Neath Sports Center, hvor der var optælling af stemmer. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

For hvordan i alverden skal en statsminister af Danmark kunne få et familieliv, der også omfatter de to døtre, 19-årige Johanna og 16-årige Camilla, til at hænge sammen med en mand, der fremover vil skulle tilbringe det meste af sin tid i det britiske parlament?

En problemstilling, der - selvom den lyder kompleks - ikke fylder alverden hos parret selv.

»Jeg har altid været i en situation, hvor Stephen har arbejdet et andet sted end i Danmark. Nu er det så politik, han skal arbejde med, og det gør sådan set bare, at vi får endnu mere at tale om. Vi kommer begge til at pendle, og vi skal nok få det til at fungere, ligesom vi altid har gjort,« sagde Helle Thorning-Schmidt tidligere på dagen til DR.

»Jeg får base her og kommer til at arbejde i Westminster i London og i mit valgområde, men vi finder altid en måde at se hinanden, når det er muligt,« lød det fra Stephen Kinnock ved samme lejlighed.

I gennemsnit tilbragte medlemmer af det britiske parlament sidste år 145 dage i Westminster. Dertil kommer, at Stephen Kinnock også forventes at tilbringe tid i det sydlige Wales, hvor han er blevet valgt, og hvor han for tiden bor i en lejlighed, og til parti-konferencer i Labour.

Læs også:

Hjemme i Danmark går Helle Thorning-Schmidt en hektisk valgkamp i møde, og dermed kan man roligt sige, at de to politikere får rigeligt at se til hver for sig, adskilt af de knap 1.000 kilometer, der er fra København til London.

»Enten brister det, eller også bærer det. Og nu har vi jo levet sådan i rigtig mange år, og det er ikke bristet. Der er et stærkt fællesskab, som gør, at det kan bære. Det, vi hver især bringer hjem, når vi er sammen, er måske også det, der gør, at vi holder vores ægteskab levende og interessant. At vi ikke løber tør for ting at tale om,« har Helle Thorning-Schmidt tidligere sagt til Alt for Damerne.

»Det er, som om det er et større mysterium, at vi rent faktisk er gift og lever på den måde, end hvis vi var blevet skilt. Men så må vi næsten udfordre folk lidt, for det er altså den måde, det er blevet til.«

»Jeg tror ikke, at der er en ideel måde at leve sammen på. Vi har ikke fundet den, men det er heller ikke sikkert, at andre har fundet den,« sagde den danske statsminister ved den lejlighed.

Helle Thorning-Schmidt, sammen med en træt datter, Johanna, i Neath Sports Center, mens de venter på at stemmerne bliver talt op.
Helle Thorning-Schmidt, sammen med en træt datter, Johanna, i Neath Sports Center, mens de venter på at stemmerne bliver talt op. Foto: Linda Kastrup
Vis mere

Sikkert er det i hvert fald, at de to efterhånden er trænede i at være væk fra hinanden. I Helle Thorning-Schmidts tid i dansk politik har Stephen Kinnock boet i Rusland, Sierra Leone, Schweiz og senest i London, hvor han arbejdede for rådgivningsvirksomheden Xyntéo.

Og nu hedder bopælen altså London og Wales, tæt på sin ældste datter Johanna, mens Camilla bor hos sin mor i København.

»Vi har boet hver for sig i forskellige lande i 15 år. Vores venner joker med, at grunden til, vi har været sammen så længe, er, at vi ikke går op og ned ad hinanden hele tiden. Det handler om at finde tid og prioritere,« sagde Stephen Kinnock tidligere i år til London Evening Standard.

Læs også:

Og selvom der tilsyneladende ikke er den mindste sprække i det ægteskab, der nu har holdt i knap 20 år, så indrømmer den britiske politiker, at han nok ville have drejet om på hælen, hvis han dengang i 1993, da han kunne kalde Thorning for sin kæreste, havde fået beskrevet sin fremtid.

»Hvis hun da havde sagt, at hun uden tvivl ville gå ind i politik, og sagde: Her er en krystalkugle, der viser, at jeg bliver partiformand for Socialdemokraterne… så ville jeg nok have ringet efter en taxa og forladt stedet,« lød det med et grin fra Stephen Kinnock i et interview med Huffington Post.

Men der var ingen krystalkugle. Og selvom det ikke burde fungere - ja, så ser det ud til, at Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock alligevel har knækket koden.