Helle Thorning-Schmidt ser tilbage på tiden i dansk politik, som hun mener har været en hård omgang.

Danmarks tidligere statsminister fik for nylig en udenlandsk toppost som chef for Save the Children International. Dermed forlader Helle Thorning-Schmidt dansk politik og kan allerede nu kigge tilbage på en hård karriere som politiker i Socialdemokratiet. Det fortæller hun til Politiken.

Det har været en tid, hvor personlige forhold har fyldt en del i medierne. En af sagerne er skattesagen, som den tidligere formand for Socialdemokratiet gerne havde været foruden. Hun afviser dog, at hun på noget tidspunkt har været tæt på at smide håndklædet i ringen.

»Det har simpelthen været så hårdt. Det har slidt rigtig meget. Jeg synes særligt, at hele den historie om skattesagen var forfærdelig. Jeg ville da gerne have undgået det. Men det har ikke fået mig til at tænke, at jeg skulle opgive det hele,« siger Helle Thorning til Politiken.

Arkivfoto: Helle Thorning-Schmidt og manden, Stephen Kinnock.
Arkivfoto: Helle Thorning-Schmidt og manden, Stephen Kinnock. Foto: Uffe Weng
Vis mere

Hun fortæller samtidig, at man skal være bygget af noget helt særligt for at kunne komme igennem de krævende situationer, som hun af og til har stået i.

En god psyke og godt humør er nøglen til succes, mener Helle Thorning, som ikke rigtig ved, om hun ville anbefale en karriere i toppolitik til sine børn, fortæller hun til Politiken.

LÆS OGSÅ: Thorning om skattesag: Ved ikke hvad du taler om

Skattesagen startede i juni 2010, da BT skrev de første artikler om Helle Thorning og manden Stephen Kinnocks skatteforhold.

Artiklerne om parrets skatteforhold handlede om, hvorvidt Stephen Kinnock skulle betale skat i Danmark og ikke i Schweiz, hvor han arbejdede til daglig.

Han endte med at blive frikendt i anklagerne om, at han skulle have betalt skat i Danmark, da det kom frem, at han var blevet fritaget for dansk beskatning.

Det var Stephen Kinnock, fordi han i 1999 flyttede folkeregisteradresse fra Danmark til Belgien. Det gav ham en skattemæssig status som tilflytter.

Grundreglen er ellers, at man maksimalt må befinde sig i Danmark 180 dage om året, hvis man ikke skal betale skat her i landet. Opholdsdagene skal være spredt ud over året, så man maksimalt er i Danmark i 90 dage i træk. Den grænse overtrådte Stephen Kinnock ikke.

Efterfølgende blev den såkaldte Skattesagskommision blandt andet sat til at undersøge, om personer uden for Skat havde forsøgt at blande sig i sagen. Derudover skulle kommissionen undersøge, hvem der havde videregivet parrets skattepapirer til BT.

LÆS MERE OM HELE SKATTESAGEN HER