Vi gjorde det! Brølet var enormt, da Helle Thorning-Schmidt torsdag d. 15. september hen under midnat svang historiens store pensel ved udsigten til at blive Danmarks første kvindelige statsminister.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Der vil også være store smil og duften af politisk historie, når Thorning i næste uge på Amalienborg præsenterer Danmarks splinternye regering fyldt med lige så historisk mange kvindelige ministre, masser af fornyelse og en politisk stortromme, der vil buldre af især ordet 'vækst'.

Men bag de to glansbilleder gemmer sig en start på den politiske drøm, som næppe kunne have været værre for Helle Thorning-Schmidt, og som gør, at hun står foran en ualmindelig stejl bakke.

Læs også: 

Hendes to løjtnanter er i løbet af meget kort tid enten forsvundet eller stærkt svækkede: Først Villy Søvndals skuffende valg og udsigten til en udenrigsminister, der er gået fra folkeforfører til hån på Youtube.

Dernæst - og noget mere dramatisk - den største politiske skandale i lang tid, da Henrik Sass Larsen i denne uge gik fra titlen 'kommende finansminister' til ' i-den-grad-forhenværendekommende-finansminister-med-PET-stempel-i-panden'.

Og inde i selve kernen af det maskinrum, hvor Sass skulle have regeret: Et regeringsgrundlag, som i overvejende grad vil blive styret af Margrethe Vestager, hvis De Radikale vel at mærke ender med at gå med i regeringen. Og et grundlag, som kan risikere at rumme masser af brudte valgløfter om millionærskat, bankskat, ulandstilskud, kommissioner på stribe og dagpenge-tilbagerulning.

Der er tilpas mange varer på den samlede politiske hylde til, at Thorning kan finde staffage til at farve den nye regering rød udadtil, men uanset hvor grundigt det nye regeringsgrundlag måtte være lavet, bliver det en ualmindelig svær kurs.

Læs mere: 

Thornings eget cv er med seks år i Folketinget spinkelt, hendes højre hånd spås at blive folketings-debutant Bjarne Corydon som dygtig strateg, men uden reel erfaring og med ansvar for Danmarks finanser i en tid, hvor dele af den vestlige verden enten er på katastrofekurs eller må på udkig efter helt nye samfundsmodeller.

Corydon er blevet sammenlignet med Sveriges hestehale-prydede og meget succesrige finansminister, Anders Borg, der også kom direkte fra kulissen til brændpunktet.

Men det er tankevækkende, at der i Thornings nærmeste sfære findes to af landets dygtigste politikere på det økonomiske område: Margrethe Vestager ( tidl. minister, fuldmægtig i finansministeriet og sekretariatschef i Økonomistyrelsen) og Mogens Lykketoft ( tidl. finans-, skatte-og udenrigsminister.

Spændende at se, hvilken vej Thorning vælger for Danmark og sig selv: Den fornyende og risikable eller den sikre.

Lad os for Danmarks skyld håbe, at hendes dømmekraft er noget mere sikker, end den har været, når hun har skullet håndtere egne sager: Hun så ikke skattesagen komme i 2010, hun misinformerede landets justitsministerium i to omgange, hun undlod at lukke alle flanker ved at lægge den lovede afgørelse frem i skattesagen, og i denne uge lod hun Henrik Sass forklare årets største politiske skandale med en historie så tynd, at ingen tror på den.

Lad os håbe, amatørfejlene er overstået.