Helle Thorning-Schmidts skattesag er noget nær det værste, der kan ske for Socialdemokraterne, mener tidligere valgstrateg for Socialdemokraterne.

Det er den aller mest ømme ligtorn for Socialdemokraterne og partiformand Helle Thorning-Schmidt, der nu bliver rørt ved i forbindelse med formandens skatteforhold.

Sådan lyder det fra valgekspert og cand.scient.pol. Kenneth Thue Nielsen, der har en fortid som valgstrateg hos netop Socialdemokraterne.

- Det er en akilleshæl for Socialdemokraterne. Partiet har i årevis arbejdet målrettet på at nedtone skat som et valgkampstema. Det har været en helt overordnet strategi for partiledelsen, forklarer Kenneth Thue Nielsen.

Og selv om skattedebatten mellem højre og venstre side i Folketinget normalt omhandler mere overordnede forhold som skattestop og skatteprocenter og altså ikke politikernes individuelle skatteforhold, så gør det ikke den store forskel, vurderer Kenneth Thue Nielsen, hvis speciale er vælgeranalyser.

- Nu bliver det helt bibelsk, men pointen er, at Helle Thorning-Schmidt som formand legemliggør Socialdemokratiet. Og i og med at hun gør det, kommer hele skattedebatten op igen med hendes sag. Helt grundliggende går det bare ikke, hvis vælgerne er af den opfattelse, at en socialdemokratisk formands ægtefælle betaler for lidt i skat.

Helle Thorning-Schmidt har nu meddelt, at der under alle omstændigheder vil blive betalt skat for 2009 i Danmark - 250.000 kroner - fordi parret har erkendt, at der er en gråzone.

Samtidig venter der en formel afgørelse fra Skat om, hvor vidt Kinnock skal betale skat i Danmark.

Og paradoksalt nok kan det blive en fordel for Thorning-Schmidt, hvis Skat kommer frem til, at han rent faktisk skal betale skat i Danmark, vurderer Kenneth Thue Nielsen:

- I det tilfælde vil parret jo kunne sige, at man er kommet Skat i forkøbet ved netop at betale skatten. I modsat fald vil hun skulle svare på beskyldninger om, at han er i skattely.

/ritzau/