Statsministeren kalder det »voldsomt«, at en måling tirsdag sendte S ned på omkring 22 procent af stemmerne ved kommunalvalget. Partiet endte på 29,5 procent efter stemmeoptællingen.

Tirsdagens kommunalvalg endte som en regulær rutsjebanetur for Socialdemokraterne.

Først på dagen stod partiet til en markant vælgerlussing i en såkaldt exitprognose lavet af analyseinstituttet Epinion for DR, men siden meldte partiet sig gevaldigt tilbage i kampen, da stemmerne i landets kommuner blev talt op.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) håber, at medierne ser indad og diskuterer tirsdagens dækning af valget.

»Jeg håber selvfølgelig, at alle foretager den ransagelse, de føler er nødvendig, og jeg håber selvfølgelig også, at Danmark Radio drager de konklusioner, som de synes, er relevante,« siger statsministeren.

Ved 16-tiden tirsdag viste DRs exitprognose, at det gamle arbejderparti var gået så voldsomt tilbage, at det ville ende på 22,7 procent af stemmerne. Dermed var man ikke blot gået markant tilbage, Socialdemokraterne var også blevet overhalet af Venstre som Danmarks største kommunale parti.

Thornings parti endte dog med at få 29,5 procent af stemmerne mod Venstres 26,6 procent, og derfor var partiet ikke væltet af den kommunale trone.

»For os var det voldsomt at få en exitpoll, der hedder 22 midt på eftermiddagen, når vi så ender på 29, når stemmerne er talt op. Det er en meget, meget stor fravigelse,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Der er i kølvandet på de fejlagtige målinger, som fik flere medier til at male et langt mere negativt billede af det socialdemokratiske valg, opstået en debat om, hvorvidt man skal lave regler mod at offentliggøre exitpoll tidligt på dagen.

Den debat ønsker statsministeren ikke at blande sig i.

»Jeg er sikker på, at medierne selv vil foretage den fornødne ransagelse. Det er ikke mit ærinde. Det må medierne gøre selv. Men jeg synes, det er vigtigt at huske på, at vi hele tiden laver målinger, og det her understreger jo nok, at vi er nødt til at tage de målinger med et gran salt.«

Ledelsen på Berlingske, som tirsdag eftermiddag også citerede DR for Epinions misvisende exitprognose, har diskuteret, hvorvidt avisen fremover skal bruge exitpolls og videreformidle dem.

»Vi har besluttet, at vi ikke vil bruge exitpolls i avisen til dækningen af næste valg,« siger chefredaktør Lisbeth Knudsen, som dog ikke vil afstå fra stadig at bruge exitmålingerne i webdækningen.

Flere har peget på, at Thorning selv var lige lovlig negativ i sin valgudlægning, da hun tirsdag aften holdt tale i Vega foran de fremmødte socialdemokrater. Her sagde statsministeren:

»Meget tyder på, at vi er gået mærkbart tilbage. Det ærgrer mig og os alle sammen«.

Thorning mener ikke selv, at hun var for negativ i sin udlægning, men ordet »mærkbart« var måske for meget, erkender hun;

»Det eneste, man måske kunne have lavet om, det er, at man siger »mærkbart tilbage«, fordi tilbage er man gået, når man mister borgmesterposter. Også på procenten er vi gået tilbage, og det vil jeg ikke stikke under stolen,« siger hun.

»Men vi fik et lidt pænere valg, end vi kunne se i går aftes,« lyder det fra statsministeren.