Selv om 1. maj normalt er en dag, hvor venstrefløjen står sammen, så sender statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) alligevel en stikpille af sted til sine allierede i rød blok.

»Vi ønsker resultater. Ikke politiske paradeforslag. Og derfor vil jeg også sige til vores venner i SF og Enhedslisten: Er det ikke på tide, at I stopper med at sige, at det er Socialdemokraterne, der ikke ønsker et nyt dagpengesystem. Når nu alle ved, at det dagpengesystem, vi har i dag, det er og bliver Kristian Thulesen Dahls ansvar,« siger den socialdemokratiske formand i sin 1. maj tale, som hun tidligt fredag morgen har holdt for første gang i dag i Randers. Det skriver Politiko.dk.

Efter lang tids pres fra netop Enhedslisten, SF, fagbevægelsen og kræfter i sit eget parti kom Thorning torsdag aften med en opsigtsvækkende melding, hvor hun konstaterede, at de omstridte genoptjeningsregler ikke fungerer godt nok, og at de skal »nytænkes«.

Hvordan det konkret skal ske, svarede hun dog ikke på. Det er en opgave for dagpengekommissionen, konstaterede S-formanden.

SF og Enhedslisten reagerede ved at efterlyse handling fra regeringschefen.

»Det er nu, statsministeren har muligheden for at levere konkrete forbedringer. Der er flertal for at halvere genoptjeningskravet. Så brug det dog, inden det kan være for sent,« skrev Pia Olsen Dyhr (SF) på Facebook.

Thorning svarer igen i 1. maj-talen direkte henvendt til SF og Enhedslisten.

»Er det ikke på tide, SF og Enhedslisten, at I fortæller danskerne, at lønmodtagerne er bedst tjent med, at det er Socialdemokraterne, som sikrer et nyt dagpengesystem? Og at det ikke skal være Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Thulesen Dahl (DF) – der som Knold og Tot <saxo:ch value="226 128 147"/> skal rydde op efter sig selv? Jeg synes jo, at svarene giver sig selv,« siger hun.

»I 2010 fik Kristian Thulesen Dahl en idé. En rigtig dårlig idé. Over en omgang flæskesteg ændrede han sammen med Lars Løkke dagpengesystemet. Siden har over 50.000 mistet deres dagpenge. Man må håbe, at det var en god flæskesteg, han fik den aften,« lyder det fra S-formanden.