Statsminister Helle Thorning-Schmidt roser medarbejderne i SAS for at udvise ansvarlighed. Hun understreger dog, at hun kravene til de ansatte i flyselskabet ikke kan overføres til arbejdsmarkedet generelt

Lavere lønninger, længere arbejdstid og markant mindre fryns til de ansatte skal genoprette økonomien i SAS. På sit ugentlige pressemøde tirsdag roser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) medarbejderne for at vise ansvarlighed og acceptere ringere arbejdsvilkår.

- De nye overenskomster giver omkostningsbesparelser, som er nødvendige for at gøre SAS konkurrencedygtig. De faglige organisationer har taget stort ansvar, og jeg håber, at der nu falder ro over SAS, også af hensyn til medarbejderne, siger statsministeren.

Hun afviser dog samtidig, at danske lønmodtagere generelt må forberede sig på lavere lønninger og ringere arbejdsvilkår. Både Venstres Claus Hjort Frederiksen og SFs Ole Sohn har luftet tanker om at bringe de danske lønninger ned på niveau med nabolandene, men det er ikke nødvendigvis løsningen på Danmarks udfordringer, fastslår Helle Thorning-Schmidt.

- Man skal passe på med at generalisere fra SAS til det danske arbejdsmarked som en helhed. De danske lønmodtagere har allerede udvist stor ansvarlighed og holdt sig tilbage i forhold til lønkrav. Det bidrager til vores konkurrencekraft, men det er ikke den eneste løsning. I stedet for at gå ned i løn skal vi øge vores produktivitet, så vi kan opretholde de høje, danske lønninger, lyder det fra statsministeren.

- Det er også derfor, vi satser på uddannelse og forskning, giver skatterabat til virksomheder, der investerer i nye maskiner, og styrer de offentlige udgifter på en ny og målrettet måde, så budgetterne ikke skrider, understreger hun.

Statsministeren ser nu frem til, at regeringens produktivitetskommission går i aktion. Kommissionen, der blandt andet skal komme med konkrete anbefalinger, der kan styrke produktiviteten i den private sektor, ventes at afslutte sit arbejde i slutningen af 2013.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.