Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Onsdagens nye asyltal viser en stigning i antallet af ansøgere fra august til september. Men vi kan ikke stramme mere, siger statsministeren.

Antallet af asylansøgere steg fra august til september med mere end 600 og ramte rekordhøje cirka 3000 personer. Det er vanskeligt for vores samfund at følge med, erkender statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), men vi kan ikke stramme mere op på systemet, siger hun.

»Men der er et meget stort pres, og det er også derfor, vi har foreslået en stramning. Det her er det, vi kan gøre, hvis vi samtidig skal overholde de regler og konventioner, som Danmark skal overholde. Vi har gjort det, vi kan, indenfor konventionerne. Og vi har taget nogle nye skridt, som vi ikke har anvendt tidligere,« siger statsministeren med henvisning til stramningerne for de personer, der ikke er individuelt forfulgte, som regeringen har foreslået.

»Vi er de eneste, der har foreslået stramninger. De borgerlige partier har jo ikke foreslået noget, der rent faktisk kan lade sig gøre. Og grunden til, at vi har foreslået det, er, fordi presset er meget stort, og derfor er det det rigtige, vi har gjort,« siger hun.

Helle Thorning-Schmidt håber stadig, at regeringens prognose på 20.000 asylansøgere i år kommer til at holde.

Men om de vil blive ramt af regeringens forslag om en stramning for dem, der ikke er individuelt forfulgte, er for tidligt at sige.

»Dybest set kender vi ikke sammensætningen af dem, der kommer hertil i 2014. Men vi har hele tiden været meget klare med, at det rammer dem, der ikke er individuelt forfulgte,« siger statsministeren.

Direkte adspurgt om hendes udtalelser betyder, at hun kan afvise, at der ikke kommer flere stramninger, var svaret dog tavshed.

Andre læser også