Vi har taget et stort ansvar for flygtningesituationen i Danmark, men der er plads til mange flere i Europa, og det bør vi løfte fælles, siger tidligere statsminister for Danmark Helle Thorning-Schmidt i et stort interview.

»Der er plads i Europa til en million flygtninge. Og der er plads i Europa til at tage sig af en million mennesker. Og hvad vi bliver nødt til at huske os selv på er, at disse mennesker flygter fra den mest forfærdelige krig, vi nogensinde har set i vores baggård.«

Sådan falder ordene i et stort interview i forbindelse med en konference under navnet 'Fortune The Most Powerful Women', som den nuværende direktør i den internationale afdeling af Red Barnet Helle Thorning-Schmidt deltager i.

Her pensler hun ud, at Europa bør ændre taktik i sin håndtering af flygtningekrisen, som er opstået på baggrund af borgerkrigen i Syrien.

»Den eneste løsning, som alle lande bør nå frem til, er en fælles europæisk løsning. Jeg synes, det er en fuldstændig 'no brainer,' at intet land kan løse dette på egen hånd, og det er derfor, jeg er fortaler for en fælles europæisk løsning,« siger hun.

Men hun roser samtidig Danmark for at have løftet sit ansvar.

»Danmark er et dejligt land og har taget mere ansvar end noget andet land, inklusive Storbritanninen, og mange andre lande i Europa i forhold til, hvor mange de tager per borger,« siger hun og understreger, at lande som Danmark ikke bør løfte den byrde selv, men at Europa sagtens kunne hjælpe flere.

»Selvfølgelig kunne Europa tage sig af en million flygtninge, hvis man var nødt til det, og hvis de delte byrden med hinanden. Lige nu sker der det, at nogle få lande tager alle flygtnigene. Selvfølgelig burde de europæiske lande arbejde sammen om at dele byrden.«

Helle Thorning-Schmidt turnerede selv rundt i den danske valgkamp i fjor som statsministerkandidat med devicen om, at hendes regering for første gang havde lavet en stramning på asylområdet i 12 år.

Da hun forlod politik i april blev hun direktør i Save the Children International, som især har fokus på flygtningebørn.