De bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder - men alle skal yde hvad de kan, fastslår statsministeren.

I sin tale til Folketinget ved åbningen i dag varsler statsminister Helle Thorning-Schmidt tre store reformer, der vil påvirke mange danskeres hverdag.

Folkeskolen er åbningstalens store slagnummer, og Thorning bebuder, at regeringen sidst på året kommer med et udspil til en reform, der skal give folkeskolen et løft.

- Vi skal have en skoledag, hvor børn og lærere er mere sammen. Og hvor børnene får mere undervisning - især i dansk og matematik, siger hun.

Folketings Åbning 2012


Desuden vil regeringen fremsætte sin længe ventede reform af kontanthjælpen og lancere en ret omfattende socialreform med hjælp til udsatte børn og bedre kontrol med opholdssteder for belastede børn.

Et andet markant udspil i åbningstalen er, at regeringen vil skærpe straffen for tvang ved religiøse vielser.

Men længst og mest konkret er åbningstalens udspil om folkeskolen, hvor omdrejningspunktet er Thornings ønske om at nutidens børn skal være den dygtigste generation i danmarkshistorien.

- Min vision, og regeringens vision, er en folkeskole, hvor alle børn lærer mere. Alle børn. En skole, hvor der er ro i timerne. Hvor ungerne trives og har lyst til at lære. Hvor de udvikler deres personlighed og bliver engagerede deltagere i et levende demokrati. En folkeskole, hvor lærerne bruger deres store viden om deres fag og anvender de bedste undervisningsmetoder, og hvor de nyder respekt og tillid. Og hvor udbyttet af undervisningen ikke afhænger af, hvor man bor, eller hvem der er ens forældre, siger Thorning.

Folketings Åbning 2012


Hun lægger op til, at børn og lærere skal tilbringe mere tid sammen i løbet af skoledagen, og opfordrer en bred kreds af partier i Folketinget til at være med til at nå det mål.

Et andet vigtigt budskab i Thornings tale er, at den danske velfærd ikke må tages for givet.

- Vores trygge Danmark er ikke en selvfølge. Det er vores opgave at bringe fællesskabet sikkert gennem krisen, siger Helle Thorning-Schmidt, der betegner det danske fællesskab som noget »fantastisk«, der er blevet opbygget gennem generationer.

- I Danmark har vi et stærkt fællesskab. Hvor de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder. Hvor de, der bliver ramt af sygdom, bliver behandlet. Hvor man får hjælp, hvis man mister sit arbejde, siger Helle Thorning-Schmidt, der dog advarer mod at tage det for givet.

- Det kan slå revner, hvis den økonomiske krise får frit løb. Det kan smuldre, hvis vi forsømmer at investere i uddannelse og arbejdspladser. Det kan falde fra hinanden, hvis vi ikke hver især yder det, vi kan, lyder opfordringen fra Thorning i talen.

Folketingets åbning betegnes som en festdag for folkestyret. Det er traditionen tro den første tirsdag i oktober og markerer formelt begyndelsen på et nyt folketingsår.

Se hele talen på statsministeriets hjemmeside.

Er du enig med Helle Thorning-Schmidt i, at folkeskoleelever skal have mere undervisning i dansk og matematik?

Deltag i debatten under artiklen

Andre læser også