Statsminister Helle Thorning-Schmidt kritiseres voldsomt af Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance for at mangle respekt for Folketinget.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt kritiseres voldsomt af Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance for at mangle respekt for Folketinget. Foto: Asger Ladefoged

Statsminister Helle Thorning-Schmidt vender i morgen hjem fra Nato-topmøde i Chicago til en rigtig dårlig nyhed. Efter hård kritik fra oppositionen om sjusk med lovgivningen skal hun nu stå skoleret i Folketinget og forklare sig

De fire borgerlige partier Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har samlet en længere liste af klager over, hvad de mener er klare eksempler på dårlig regeringsførelse.

Flere ministre svarer generelt alt for sent på spørgsmål fra folketingsudvalgene og fra medlemmerne, mener V, K, DF og LA.

Justitsminister Morten Bødskov har i to tilfælde udleveret dokumenter til pressen, før han har oversendt dem til Folketinget. Berlingske fik udleveret en rapport om asylansøgere før integrationsudvalget, og dagbladet Information fik dokumenter om lempelsen af udvisningsreglerne, før de samme dokumenter blev udleveret til Folketinget.

I andre to tilfælde har høringsfristen for nye lovforslag været urimelig kort. Da forslaget om fixerum skulle behandles, var fristen for at komme med indsigelser en enkelt dag. Høringsfristen vedrørende lovforslaget om kommunal grundskyld var kun to dage. Konsekvensen blev, at Advokatrådet, Dansk Erhverv og Kommunernes Landsforening ikke nåede at svare.

Venstres gruppeformand Kristian Jensen mener, at Helle Thorning-Schmidt har en amatøragtigt tilgang til samarbejdet med Folketinget.

Men det afviser politisk ordfører Magnus Heinicke (S). Han er målløs over kritikken.

- Venstre må være grundbitre over ikke længere at have ministerbiler, siger han.

Bliver væk fra møder

Kristian Jensen begrunder den alvorlige optrapning af kritikken af regeringens stil med, at Helle Thorning-Schmidt indtil nu ikke har lyttet.

- De gange vi har haft statsministeren i samråd i Folketingets udvalg for forretningsordnen, har vi ikke fået brugbare svar. Derfor er vi nødt til at rejse en forespørgselsdebat om det i fuld offentlighed, siger Kristian Jensen.

Han tilføjer, at der efter hans opfattelse er sket et skred på tre punkter. Ministre svarer ikke fyldestgørende, de møder ikke op i samråd, mens sagerne er aktuelle, og de fremsætter komplicerede lovforslag med en meget kort høringsfrist.

- Det er ikke rimeligt, når man tænker på, at Helle Thorning-Schmidt slog sig op på, at der nu kom en regering, der ville gøre det meget bedre. Regeringen har en amatøragtig tilgang til lovkvalitet, den har en sjusket opfattelse af, hvad der er god regeringsførelse og den udviser manglende respekt for Folketinget, siger Kristian Jensen.

S: Formandsskab koster

Magnus Heunicke afviser alle påstandene fra Venstre med, at partiet har indgået en mundtlig aftale med regeringspartierne om vise forståelse for, at adskillige ministre har meget travlt med formandskabet for EU.

- Partierne har lovet at holde lidt igen med at kalde ministre i samråd, så længe ministrene rejser frem og tilbage mellem København og Bruxelles i et højt tempo. Når det er sagt, ligger vi langt bedre end den tidligere regeringen. Det vil komme frem under forespørgselsdebatten, siger Magnus Heunicke.

Hvad er BT Special? BT Special er en anbefaling af timens mest interessante BT-historie, du kun finder på www.bt.dk eller m.bt.dk.

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.