Statsministeren åbner tirsdag Folketinget, men hendes tale vil næppe vende den tillidskrise, som hendes parti og regeringen er ramt af, vurderer to politiske kommentatorer.

Tirsdag tager de 179 medlemmer af Folketinget hul på den politiske sæson, når den kongelige familie med dronning Margrethe i spidsen drager fra Amalienborg til Christiansborg for at overvære åbningen af den lovgivende forsamling.

Her vil de kongelige opleve statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holde en åbningstale, hvor hun udstikker regeringens planer for det kommende folketingsår. Talen vil givetvis komme til at handle om erhvervsskolereform, bandepakke og kampen mod social dumping, men uanset hvad hun siger, vil statsministeren ikke være i stand til at løse den tillidskrise, som hun er ramt af. Det vurderer to politiske kommentatorer.

»Hun kan ikke sige noget, som med et trylleslag vil vende udviklingen. Hun står simpelthen i problemer til halsen og hænger ubehjælpeligt fast i diskussionen om løftebrud,« siger Jesper Termansen, politisk redaktør ved Radio24syv.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, er enig.

»Regeringen er så langt bagud i målingerne, at reparationsarbejdet vil tage lang tid. Det grundlæggende problem er, at Helle Thorning-Schmidt regerer på et andet grundlag, end det hun gik til valg på. Det er hendes akilleshæl,« siger han.

Ifølge Thomas Larsen er det dog muligt for regeringen at vinde lidt af det tabte tilbage i de kommende måneder. Kampen mod banderne og indsatsen for erhvervsskolerne er potentielle vindersager.

»Det er muligheder for at komme i tættere kontakt med vælgerne. Når man ser på erhvervsskolerne er der en bred erkendelse af, at der skal ske noget, fordi så mange unge lades i stikken uden en uddannelse. Hvis statsministeren kan sætte sig i spidsen og få en reform gennemført, er det en oplagt vindersag,« siger Berlingskes kommentator.

Men når vindersagerne er i hus, venter der nye, alvorlige udfordringer for regeringen, påpeger han.

»Der kommer en reform af beskæftigelsessystemet, hvor regeringen skal kæmpe med KL og fagforbundene, som har store interesser på området. Der er også spørgsmålet om Produktivitetskommissionen, hvor der venter alvorlige diskussioner om, hvordan man kan stramme op i det offentlige. Det bliver ikke nemt,« konstaterer Thomas Larsen.

Ifølge Jesper Termansen har Helle Thorning-Schmidt allerede erkendt, at det ikke er muligt at hente de frafaldne S-vælgere hjem igen. Derfor vil hun efter hans vurdering koncentrere sig om at skabe resultater.

»Hun har jo også et politisk eftermæle at tænke på. Jeg tror, at hendes strategi vil være at ignorere al snak om meningsmåling, komme med konkrete resultater og på den måde forsøge at arbejde sig ud af krisen,« siger han.

Kommunalvalget om mindre end to måneder kan dog vise sig at være den berømte dråbe, der får S-baglandets bæger til at flyde over, vurderer både Jesper Termansen og Thomas Larsen.

»Hvis S kommer skidt ud af valget og taber borgmesterposter, vil det være en yderligere svækkelse af Helle Thorning-Schmidt. På partikongressen i weekenden så vi, at hun stadig har bred opbakning, men et dårligt kommunalvalg vil kunne sætte gang i yderligere debatter om, hvorvidt hun er den rigtige leder,« siger Jesper Termansen.