Da Helle Thorning-Schmidt udskrev valg, kaldte hun et valg af oppositionen for et eksperiment. Det samme kaldte Anders Fogh Rasmussen rød blok og Thorning tilbage i 2007.

Et »eksperiment« kan være en opstilling eller et arrangement med det formål »at opdage nye sammenhænge eller at efterprøve en videnskabelig hypotese eller teori,« som det hedder i Den Store Danske.

Og et eksperiment er hvad, oppositionens politik er, lød det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun tidligere onsdag udskrev valg.

Her brugte hun en del tid på at fremhæve regeringens egne fortræffeligheder og kogte i sidste ende spørgsmålet ned til, »om vi skal holde fast i kursen, eller om man skal vælge oppositionens eksperiment,« som hun sagde i Spejlsalen.

Det er ikke første gang, at en siddende statsminister afskriver modstanderen som et »eksperiment«.

Faktisk fik Helle Thorning-Schmidt under sit første folketingsvalg som formand for Socialdemokraterne i 2007 et lignende stempel.

Her var daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen afsenderen:

»Jeg synes, valget er meget klart mellem at fortsætte den stabilitet, sikkerhed, tryghed, rolige udvikling, vi har nu, og så et alternativ, som man må sige er et eksperiment: En kreds partier, der vil skabe utryghed omkring skattestoppet, som vil løsne udlændingepolitikken, så vi vender tilbage til den slappe udlændingepolitik, vi havde i 90erne. Alternativet er i det hele taget usikkert,« sagde Anders Fogh Rasmussen dengang i vendinger, der ligner dem, Helle Thorning-Schmidt benyttede onsdag.

Ved valget i 2007 var det ligeledes velfærd og økonomi, der var på dagsordenen.

Mens Socialdemokraterne gik på valg med sloganet »Velfærd frem for skattelettelser«, så talte Venstre og Konservative for en kvalitetsreform, der skulle effektivisere den offentlige sektor.

Hvis Helle Thorning-Schmidt har ladet sig inspirere af Anders Fogh Rasmussen, kan det skyldes, at blå blok som bekendt endte med at fastholde et flertal ved valget dengang.