Lyt til artiklen

Statsmands-Helle i problemer: Politik handler om troværdighed. Om at gøre det, man siger.

Når Helle Thorning Schmidt offentligt taler om ikke at svigte folkeskolen, og efterfølgende sætter sin egen datter i privatskole, har hun et troværdighedsproblem. Når socialdemokraternes statsministerkandidat fra Folketingets talerstol - og i alle mulige andre sammenhænge - argumenterer for at de velstillede skal betale mere i skat for at løse krisen, er hun nødt til selv at have fuldstændig styr på sin og husbondens skatteforhold.

Det har hun tilsyneladende ikke. Tre skatteeksperter sætter i dag i B.T. alvorligt spørgsmålstegn ved om Helle Thornings mand, Stephen Kinnock, skal betale 10-15% skat i Schweiz eller betale til det store fælleskab i Danmark. Reglerne er uklare, siger Peter Loft, departementschef i Skatteministeriet, og beror på en vurdering i det enkelte tilfælde. Meget tyder på, at Kinnock er alvorligt på kant med loven og det er et moralsk - og politisk - problem for Helle Thorning.

Alene det at man nu kommer til at diskutere formandens private skatteforhold, er dybt skadeligt for Helle Thorning Schmidts politiske fremtid. I forvejen har hun et elite-image, som hun dygtig, smart og møjsommeligt har kæmpet sig ud af. Gucci-Helle har forvandlet sig til statsmands-Helle, og har i troværdighedsmeningsmålinger scoret højere og højere på skalaen. Hun har - i modsætning til Lene Espersen og Lars Løkke, der det seneste halve år har scoret sælsomme selvmål - holdt et højt niveau og har styret udenom hajfyldt farvand. Indtil nu.

Skattesagen handler ikke kun om regler og jura. Det handler om moral og etik. Spørgsmålet er om man som troværdig socialdemokratisk statsministerkandidat detaljeret kan spekulere i om manden kommer hjem til Østerbro-huset om torsdagen eller fredagen eller at påskeferien lægges i udlandet. Det er sagen - og det vil tjene Helle Thorning Schmidt selv at bede SKAT vurdere om manden skal bidrage til fællesskabet i Danmark eller ej. Eller allerbedst. Flytte adressen til Østerbro, hvor han har sin familie og livsinteresse.