Der var både bombefrygt og hidsige kritikere, da Helle Thorning-Schmidt på sin første 1. maj som statsminister skulle overbevise landets arbejdere om, at den nye regering arbejder for at rette op på VKOs fejl.

Det blev en begivenhedsrig og dramatisk dag for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun for første gang som regeringsleder var på 1. maj-tur rundt i landet.

Hun gjorde sig i sin tale til arbejdere i både Aarhus, Vejle, Kolding, Odense og København umage med at fremhæve regeringens udmærkelser og oppositionens fejltrin, da den var ved magten.

- Vi renoverer skoler, børnehaver og almene boliger. Vi investerer i veje og jernbaner. Vi har sat en stopper for opførelsen af meningsløse grænsebomme omkring Danmark. Vi har fået en ny balance i udlændingepolitikken. De tider er slut, hvor regeringen hoppede, når Pia Kjærsgaard sagde hop, lød det blandt andet fra Helle Thorning-Schmidt.

Kort inden Thornings tale i Odense, skiftede fokus dog væk fra det politiske. Mistanke om en bombe opstod, efter at en mand havde smidt en mistænkelig taske i en skraldespand ved Odense Rådhus. Rullemarie blev tilkaldt og beskød skraldespanden. Tasken viste sig dog blot at indeholde tyvekoster.

I Fælledparken i København var der også en smule dramatik, da en gruppe demonstranter under statsministerens tale højlydt gjorde opmærksom på deres utilfredshed. Helle Thorning-Schmidt var en »forrædder«, som burde »tage at rejse ned til EU«, lød det blandt andet fra gruppen. Flere Thorning-støtter var efterfølgende så utilfredse med den hårde kritik, at det var tæt på at udvikle sig til sammenstød, og civilklædte betjente måtte skille parterne ad.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen var ligesom nogle af tilhørerne i Fælledparken også kritisk over for Helle Thorning-Schmidt.

- Da Danmark valgte en ny statsminister, fik vi at vide, at alle skulle være med til at betale regningen. At det her var en fælles opgave. Men kære venner i regeringen: Der er nogen, I har glemt. I har glemt at kigge op i toppen af det danske samfund, lød det fra Johanne Schmidt-Nielsen, der blandt andet vil have regeringen til at trække skattelettelserne til de mest velhavende danskere tilbage.

SF-formand og udenrigsminister Villy Søvndal gik ligesom sin statsminister i offensiven mod de tidligere magthavere på Christiansborg. Han langede specifikt ud efter VK-regeringens daværende støtteparti, Dansk Folkeparti, og dets aktuelle annoncekampagne mod fagforeningerne, der ifølge DF svigter lønmodtagerne mod østarbejdere.

- Pia Kjærsgaard sad i 10 år tungt på magten, mens problemerne med underbetalte østarbejdere tårnede sig op. Hun foretog sig INTET, tordnede Villy Søvndal.

- Man skulle ellers tro, at netop Pia ville få øje på problemerne - folk i Gentofte bruger nemlig udenlandsk arbejdskraft fire gange så meget som i andre dele af Danmark, sagde udenrigsministeren med henvisning til Pia Kjærsgaards privatadresse.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, ser Thornings og Søvndals angreb på den tidligere regering og Dansk Folkeparti som et forsøg på at skabe rødt sammenhold på arbejdernes internationale kampdag, fordi Helle Thorning-Schmidt »har fået en så ringe start som statsminister og har mistet så mange vælgere, at hun er nødt til at spille VKO-kortet«.