S har ikke brudt løfter til vælgerne med forringet efterløn og dagpengeperiode, mener Thorning

- Der er ikke nogen løftebrud overhovedet.

Sådan siger Socialdemokraternes statsminister Helle Thorning-Schmidt før Folketingets åbningsdebat om hendes jomfrutale som Danmarks første kvindelige statsminister.

- Vi har lagt vores politik frem før valget. Hvis vi havde fået 90 mandater, så havde vi kunnet gennemføre det hele. Men sådan er det ikke i dansk politik. Der må man samarbejde. Man må finde kompromiser. Det er dét, vi har gjort, siger hun.

Dermed afviser hun kritikken af, at hun har lagt sig ned for De Radikales leder Margrethe Vestager. Regeringsgrundlaget rummer efterlønsreform og halveret dagpengeperiode, som S-SF afviste i valget, mens millionær- og bankskatter er væk.

Onsdag kritiserede de socialdemokratiske folketingsmedlemmer Orla Hav, Bjarne Laustsen og Leif Lahn, at Thorning har givet De Radikale for meget magt. Hun afviser, at hun i valgkampen lovede meget mere velfærd, skønt statskassen er tom.

- Vi har ikke lovet til højre og venstre. Vi har sagt, hvad Socialdemokraterne går ind for. Det er sådan set dét, man gør i politik. Før et valg fortæller partierne, hvad de selv vil, hvis de havde 90 mandater. Det er der så ingen, der får, siger Helle Thorning-Schmidt.

Spørgsmål: Skuffer du ikke jeres vælgere? Du har sagt, at det bliver en meget smal vej?

- Nej, det gør jeg ikke. Vi har sagt, hvad vi gerne ville før valget. Men enhver ved, at man også må indgå kompromiser. Det er sådan, politik er. Jeg har givet to klokkeklare løfter før valget: Det ene var, at der ikke bliver rørt ved boligskatten, siger hun.

- Det andet var, at vi ville fastholde 24 års reglen og tilknytningskravet. Begge løfter er overholdt til punkt og prikke. Resten af dét, vi har sagt, er noget, vi gerne vil, siger statsministeren.

/ritzau/

Andre læser også