Statsminister Helle Thorning-Schmidts mandlige ministre må »selv om«, hvor meget barsel de tager.

Selv om regeringen i sit regeringsgrundlag lægger op til at øremærke op til tre måneder af den betalte barselsperiode til manden, vil statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke tvinge sine mandlige ministre på barsel.

Både uddannelsesminister Morten Østergaard (R) og europaminister Nicolai Wammen (S) er i regeringsperioden blevet fædre, men når det kommer til barsel, lever de langt fra op til regeringens egne ambitioner. Mens Morten Østergaard tager omkring halvanden måneds barsel, har Nicolai Wammen, der blev far i oktober 2011, slet ikke taget noget.

Men det må de to mandlige ministre »selv om«, lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på vej til samråd, hvor hun skal svare på spørgsmål om netop ministrenes barsel.

Ifølge Venstres ligestillingsordfører Fatma Øktem (V) er regeringen hyklerisk.

- Jeg har indkaldt i samråd i dag for at få statsministerens svar på, om regeringen fortsætter hykleriet, eller om regeringen vil underlægge sig selv den forringelse af barselsordningen, man agter at udsætte befolkningen for, siger hun.

Men statsminister Helle Thorning-Schmidt vil hverken tvinge ministre - eller helt almindelige danskere - til at afholde tre måneders barsel.

- Vi har lagt op til, at man skal diskutere, om man skal reservere noget af barslen til mændene, og det vil vi nu undersøge nærmere, og så vil vi komme med et forslag derefter, siger hun og henviser til, at regeringen har nedsat et udvalg, der skal »afdække og analysere de relevante problemstillinger«.

Ønsket fra regeringens side om øremærket barsel er et spørgsmål om ligestilling, lyder det fra statsministeren.

- Det har baggrund i et ønske om at styrke ligestillingen på arbejdsmarkedet, fordi vi kan konstatere, at mændene fortsat kun udnytter en begrænset del af familiens samlede barselsorlov, siger hun.

Der er tale om en øremærkning af barselsdagpengene, som gives til lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende. Ministre er ikke omfattet af reglerne om barselsdagpenge.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.