Statsminister Helle Thorning-Scmidt kan simpelt hen ikke undvære Henrik Sass Larsen. Derfor vender han efter kort tid ude i kulden tilbage og ventes valgt som formand for folketingsgruppen onsdag. Det vurderer politisk kommentator, Thomas Larsen

Uden ham var Helle Thorning-Scmidt (S) aldrig blevet statsminister. Og nu har hun igen brug for ham igen, hvis hun og hendes parti skal komme helskindet igennem de kommende forhandlinger om de store reformer. Derfor vender Henrik Sass Larsen efter kun lidt over et halvt år ude i kulden allerede nu tilbage til toppen af dansk politik med tætte relationer til statsministeren.

Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

-Helle Thorning-Schmidt kan ganske enkelt ikke undvære Sass Lassen. Hun bliver nødt til at have ham ved sin side, for hun står over for nogle meget svære udfordringer i den kommende tid.

Henrik Sass Larsen var før valget tiltænkt rollen som finansminister i Thorning-Scmidts regering. Men han blev fældet på grund af en problematisk relation til en Bandidos-rocker og blev ikke sikkerhedsgodkendt, Men på trods af den belastede sag har statsministeren alligevel ønsket ham tilbage på første række igen som gruppeformand for folketingsgruppen. Ifølge Thomas Larsen har hun mere end nogensinde før brug for en person, der kan styre den socialdemokratiske gruppe og sørge for, at nogle af de frustrationer, som trives her. kan holdes nede.

- Der ingen tvivl om, at her vil Sass Larsen være en meget håndfast herre. der vil kunne holde disciplinen i gruppen.

Især udadtil vil det være en svækket Sass Larsen, der vender tilbage til toppen af dansk politik. Mange danskere husker stadig sagen og vil undre sig over, at han kunne udvise så dårlig dømmekraft. Sagen handlede om, at rockeren, Torben Ohlsen Jensen, også kendt som Suzuki-Torben, henvendte sig til Sass, fordi han håbede at få hjælp til en sag om forældremyndighed.

Men selv en svækket Sass Larsen vil være bedre end ingen Sass Larsen, vurderer Thomas Larsen.

- Og som gruppeformand skal han især grad virke på de indre linjer, dels sørge for disciplinen i gruppen, dels give Helle Thorning-Scmidt de diskrete råd, som hun har brug for. Han vil ikke bare skulle lægge strategi for partiet, men får også indflydelse langt ind i regeringsmaskineriet, siger Thomas Larsen.

Han minder om, at Thorning-Scmidt og Sass Larsen har kørt parløb i mange år.

- Havde det ikke været for Sass Larsen, var Thorning aldrig blevet leder af partiet i 2005. Det var ham og nuværende justitsminister Morten Bødskov, der skabte hende, og siden indtrådte han i rollen somhendes chefrådgiver og strateg. Det hold hun har haft omkring sig siden, hun blev nødt til at smide ham på porten, har ikke godt nok, siger Thomas Larsen.