Berlingskes politiske kommentator finder det stærkt belastende for Statsministeriet, at man i ugevis har vidst, at Folketingets Retsudvalg blev vildledt.
Berlingskes politiske kommentator finder det stærkt belastende for Statsministeriet, at man i ugevis har vidst, at Folketingets Retsudvalg blev vildledt. Foto: Jan Jørgensen

Den seneste udvikling i PET-sagen er stærkt belastende for Statsministeriet, som efterlades med et enormt forklaringsproblem.

Sådan siger Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator, efter det er kommet frem, at Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, 19. november i flere mails fra Justitsministeriet blev gjort opmærksom på, at Justitsministeriet forsøgte at dække over løgnen om Retsudvalgets aflyste besøg på Christiania.

»Det er stærkt belastende for Statsministeriet, at det nu er kommet frem, at man har kendt til vildledningen af Folketingets retsudvalg, og man har holdt den viden skjult for offentligheden. Det ser unægtelig ud som om, at man har deltaget i et komplot, hvor man har skjult sandheden om det aflyste Christiania-besøg med Pia Kjærsgaard,« siger han og tilføjer:

»Som jeg vurderer det, så befinder hele Statsministeriet - inklusiv regeringschefen - sig under et meget, meget alvorligt pres«.

På nuværende tidspunkt er det uklart, om statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) personligt var orienteret om skrivelsen fra Justitsministeriet, og om hun dermed kendte til Morten Bødskovs (S) løgn.

»Hvis hun ikke har kendt til skrivelsen, kan hun forsvare sig med det, men på nuværende tidspunkt er det meget svært at forestille sig, at hun ikke har kendt til den. Har hun kendt til den, står hun selvsagt med et enormt troværdighedsproblem,« siger Thomas Larsen.

Hvis det viser sig, at statsministeren har kendt til Morten Bødskovs (S) løgn, så stiller det regeringens parlamentariske grundlag i en penibel situation.

»Hvis Helle Thorning-Schmidt personligt har kendt til løgnen i flere uger uden at reagere på oplysningerne, kommer Enhedslisten til at stå i en situation, hvor partiet skal afgøre, om det vil rette et mistillidsvotum til statsministeren og dermed bringe regeringen til fald. Det er i virkeligheden yderpunktet, hvis vi ser på, hvad sagen i værste fald kan ende med set fra regeringens perspektiv,« siger Thomas Larsen.

Spørgsmål: Hvor sandsynligt er det, at sagen får Enhedslisten til trække tæppet væk under regeringen?

»Jeg tror, at Enhedslisten vil gå meget langt for at undgå det. Men når det er sagt, så er det altså ekstremt alvorligt, at Statsministeriet får oplysninger om, at der er blevet løjet for retsudvalget og så tilsyneladende ikke reagerer på oplysningerne,« siger Thomas Larsen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.