(Arkivfoto)
(Arkivfoto) Foto: Torkil Adsersen

En afskedssalut fra den tidligere SF-næstformand Mattias Tesfaye har for alvor sat gang i juledebatten på venstrefløjen

Mens julefreden har indfundet sig i flere danske hjem, er der opstået ny debat om regeringens og venstrefløjens politiske kurs. 

Afsættet til diskussionen er et debatindlæg fra den tidligere SF-næstformand Mattias Tesfaye, som kort efter sit farvel til SF-toppen advarede regeringen og venstrefløjen i dansk politik mod at glemme arbejdersegmentet i den danske befolkning.

I et indlæg i Politiken skrev den mureruddannede Tesfaye blandt andet, at den gamle venstrefløj ”dyrker modtagerne af overførselsindkomst som kernen i det politiske projekt”, og at det vil kræve en videreførsel af tidligere skatteminister Thor Möger Pedersens (SF) fokus på de leverpostejmads-smørende danskere, hvis ikke rød blok skal se frem til ”ti år mere i mørket”.

Tesfaye

Tesfaye
Borgenbommert

Tesfayes slag med halen har fået det socialdemokratiske folketingsmedlem Rasmus Prehn til at lægge skarp afstand til den nu tidligere top-SFers analyse.

- Hans analyse er uskarp, asocial og intolerant. Rød blok kan godt være i fare for at ende i mørket ja, men så er det fordi, vi lytter for meget - ikke for lidt - til Mattias Tesfaye, skriver trafikordfører Rasmus Prehn i et indlæg på Facebook.

Han mener derimod, at Socialdemokraterne og SF primært mister vælgere, når regeringen har lagt afstand til sine sociale mærkesager.

- I det sidste år, har vi ikke tabt vælgere til højrefløjen - kun til tvivlerne. Og det skyldes de gange, hvor vi har forladt de solidariske og sociale standpunkter, skriver Rasmus Prehn.

Han får støtte fra ligestillingsordfører og folketingsmedlem Rasmus Horn Langhoff.

- Synes, Tesfaye er gået helt galt i byen. Lidt mindre Kansas-romantik, og lidt mere vaskeægte fællesskab og solidaritet. Venstrefløjen skal ikke imødekomme hverken DF eller Venstre - vi skal være for dem, som kan være solidariske med andre end sig selv, skriver han.

Andre socialdemokratiske debattører er mindre enige. Tidligere DSU-formand og folketingskandidat Peter Hummelgaard Thomsen påpeger, at Socialdemokraterne og venstrefløjen befinder sig i en krise-situation og kalder i dag Tesfayes debatindlæg for ”vigtigt” på det sociale medie Twitter.

- Rasmus Prehns kritik af indlægget virker søgt, eller i bedste fald som en voldsom overfortolkning, skriver han.

I sit debatindlæg i Politiken skriver Mattias Tesfaye videre, at venstrefløjen har efterladt ”det folkelige Danmark med en følelse af elitær arrogance og foragt for følelser i den store arbejdende middelklasse”.

- I dag har utryghed i arbejdslivet fået to ud af tre blandt ufaglærte og faglærte til at stemme blåt, primært på Venstre. Igen har venstrefløjen sat fødderne forkert i tidens store værdispørgsmål, skriver han og fortsætter:

- Jeg er kold som jordbæris over, at kartoffelrækkesocialisterne hvisker arbejderrist om mig på de røde kongresser.

Det har også fået Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, til at sige fra.

- Problemet er ikke, at Mattias Tesfaye kalder mig kartoffelrækkesocialist, men at han skaber splittelse mellem arbejdere og kontanthjælpsmodtagere, skriver han.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.