Folketinget må lave reformer for at skaffe folk nok, mener cheføkonom Mads Lundby Hansen, tænketanken Cepos.

København. I år vil beskæftigelsen ligge 20.000-25.000 personer over det strukturelle niveau, som økonomien kan holde til. Det mener Det Økonomiske Råd, vismændene, i en prognose for konjunkturerne og de offentlige finanser.

Derfor må politikerne lave reformer, som øger arbejdsstyrken, så lønnen ikke vokser for voldsomt. De kan skaffe 30.000 ekstra personer ved at fjerne efterlønnen og 13.000 personer ved at sænke dagpengene med ti procent.

Det siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos.

- Det er min anbefaling, at man øger den strukturelle beskæftigelse, så virksomheder kan takke ja til ordrer. Det sker for eksempel ved at stoppe for tilgang til efterløn, siger Mads Lundby Hansen.

- Det er en stor succes, at man fra 2014-2017 har øget efterlønsalderen. Det er ét håndtag. Et andet er at se på dagpenge. Dagpengekommissionen fandt, at beskæftigelsen øges med 13.000 ved at reducere dagpengene med ti procent.

Vismændene venter, at dansk økonomi i år får en vækst på 2,25 procent af bnp og omkring to procent næste år.

Beskæftigelsen ventes at være vokset med 45.000 personer i 2017, da bnp menes steget med to procent. Det peger på stor fremgang i beskæftigelsen i år og næste år.

Konjunkturerne er omtrent neutrale. Flere virksomheder melder om manglende arbejdskraft, men lønstigningerne er stadig moderate. Vismændene venter en stigning i den strukturelle arbejdsstyrke.

Landbruget kan mærke kampen om arbejdskraft, siger Landbrug & Fødevarers administrerende direktør, Karen Hækkerup.

- Det betyder, at vores virksomheder og landmænd har langt sværere ved at finde den arbejdskraft, der er brug for, siger Karen Hækkerup i en skriftlig kommentar.

Hun foreslår, at politikerne med jobkort-ordningen giver udlændinge med et jobtilbud hurtig adgang til at arbejde i Danmark.

- I fødevareklyngen leder vi både efter folk med lange videregående uddannelser og faglærte grupper som smede og slagtere, siger Karen Hækkerup.

/ritzau/