Myndigheder bør kun overvåge stærkt kriminelle, mener direktør Jacob Mchangama fra retstænketanken Justitia.

København. Det er prisværdigt, at justitsminister Søren Pind (V) begrænser danske logningsregler i sit nye forslag, som overvåger danskernes trafik på tele- og internettet.

Det mener direktør Jacob Mchangama fra den retspolitiske tænketank Justitia.

- Det reducerer mængden og følsomheden af den data, som skal indsamles og opbevares, hvilket er en prisværdig udvikling, siger Jacob Mchangama.

Han kommenterer det ny forslag fra Søren Pind, som i foråret måtte trække sit forslag om teleovervågning tilbage. Den nye model er mindre omfattende.

I det nye forslag skal alle teleselskaber og internetudbydere registrere og opbevare oplysninger om brug af mobiler, tablets og computere.

Politiet kan få oplysninger om, hvor en gerningsmand har været. Ifølge Justitsministeriet tager de nuværende logningsregler ikke højde for, at vi i dag har skrottet den gamle telefon og bruger smartphones og computere til at kommunikere med over internettet. Det gælder også for de kriminelle.

Men de nye regler omfatter smartphones, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Politiet kan også få oplysninger om, hvem der har anvendt en ip-adresse eller et telefonnummer, der er brugt ved kriminalitet.

Jacob Mchangama erkender, at politiet skal kunne få oplysninger, så det kan forhindre og opklare alvorlig kriminalitet.

Han foreslår, at teleselskaberne pålægges at logge data i et halvt eller helt år, når politiet eller Politiets Efterretningstjeneste (PET) har en "rimelig formodning" om, at en person kan få en straf på seks års fængsel.

Det kan ramme mistænkte, som færdes i netværk af pædofile, terrorister, radikaliserede, og andre alvorlige kriminelle, men ikke almindelige danskere, mener Jacob Mchangama.

/ritzau/