Den juridiske tænketank Justitia advarer mod en række alvorlige retssikkerhedsmæssige faldgruber i regeringens handlingsplan mod Syrien-krigere.

Inddragelse af pas og udrejseforbud for personer, der mistænkes for at ville deltage i væbnede konflikter i udlandet.

Det er nogle af ingredienserne i regeringens handlingsplan mod folk, der drager til Irak og Syrien for at kæmpe for blandt andre terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS).

Men allerede inden regeringen har fremlagt sit lovforslag, møder planen kritik af den juridiske tænketank Justitia, der sammen med lektor i folkeret på Københavns Universitet Anders Henriksen har lavet en analyse af det bebudede lovforslag.

»For partierne på Christiansborg handler det om at vise handlekraft, men hvis man kaster nettet bredt ud, risikerer man at fange folk, der slet ikke har noget med terror at gøre,« siger direktør Jacob Mchangama fra Justitia.

Han henviser til, at regeringen kan komme til at kriminalisere folk, der tager til Irak eller Syrien for at bekæmpe IS, ligesom deltagere i andre konflikter også bliver ramt.

»Man bliver eksempelvis nødt til at se på, om det skal være udrejseforbud til »væbnet konflikt« generelt, eller om det eksempelvis skal specificeres til »væbnet konflikt, hvori deltagelse må antages at udgøre en fare for den danske stat«. Ellers risikerer vi potentielt også at ramme danske statsborgere, der eksempelvis er i den israelske hær,« siger direktøren.

Han efterspørger samtidig konkrete regler for, hvor lidt der skal til, før man inddrager pas og udsteder udrejseforbud til en borger.

»Er det nok at skrive på Facebook, at man vil kæmpe mod den syriske præsident, Bashar al-Assad? Hvis man skal gribe ind, før nogen har begået kriminalitet, skal der være et stærkt underbygget mistankekrav. Og mistanken skal kunne imødegås effektivt ved domstolene,« understreger Jacob Mchangama.

Allerede før regeringen har fremsat sit lovforslag, efterlyser Mchangama en såkaldt solnedgansklausul i loven, så den udløber på en i forvejen fastfast dato:

»Lige nu er der en konkret trussel på grund af nogle helt særlige omstændigheder, og det er ikke sikkert, at de omstændigheder er til stede om bare tre år.«

Danmark er ikke det eneste land, der forsøger at forhindre folk i at rejse ud for at kæmpe for IS. I slutningen af september vedtog FN en resolution med samme formål. Men ifølge Justitias analyse »overimplementerer« regeringens bebudede regler ved at gå væsentligt videre end påkrævet af FN.