Statsministeren har bragt sig selv i vanskeligheder med sin støtte til en krig i Syrien uden om FN, Udenrigspolitisk nævn og de øvrige regeringspartier. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) støtter et væbnet indgreb i Syrien, men hendes udmelding tirsdag kom, inden hun havde samlet støtte fra de andre regeringspartier.

Yderligere kan Berlingske onsdag præsentere en Gallup-måling, der viser, at et flertal af danskerne er modstandere af en krig i Syrien uden om FN, og modstanden er størst blandt rød bloks egne vælgere.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, fik statsministeren travlt, da de vestlige stormagter tirsdag begyndte at hamre på krigstrommerne.

»Jeg tror, at det er kommet bag på statsministeren, hvor hurtigt de store aktører, især USA, England og Frankrig, har rykket. Derfor fik statsministeren pludselig ekstremt travlt med at komme med,« siger han.

»Men det bliver op ad bakke for hende at få regeringens vælgere overbevist om, at det er rigtigt at indgå i Syrien uden FN,« siger Thomas Larsen.

Ifølge meningsmålingen, som Gallup har foretaget for Berlingske, er 53 procent af danskerne ikke enige i, at det danske forsvar bør bistå i Syrien uden et FN-mandat. Blandt regeringspartiernes vælgere er modstanden endnu større, og det kan komme til at få alvorlige konsekvenser for en regering, der allerede har tabt vælgere i et historisk omfang, vurderer Thomas Larsen.

»Statsministeren har under de første år ved magten testet og udfordret især Socialdemokraternes og SFs bagland til det yderste. Nu risikerer hun endnu en gang at udfordre vælgerne med sikkerhedspolitikken. Det stiller hende i en meget sårbar situation, som kan komme til at betyde, at regeringens meningsmålinger kommer til at se endnu mere miserable ud, end de allerede gør,« siger den politiske kommentator.

Han vurderer, at det havde været klogt for Helle Thorning-Schmidt i højere grad at have fulgt situationen, så man forud for tirsdagens raslen med sablerne vidste, hvad der var på vej, og allerede da havde drøftet Danmarks deltagelse i krigen internt i regeringspartierne og i Udenrigspolitisk Nævn. Thomas Larsen mener ikke, at det ville have haft de store konsekvenser, hvis Danmark ikke havde reageret på stormagternes udmeldinger.

»Sandheden er jo, at Danmark er en meget lille brik, når der er så store ting på spil i verden. Det er de store nationer, der ganske suverænt lægger slagplanerne,« siger han.

Helle Thorning-Schmidt udtaler til Berlingske onsdag, at Danmark ikke vil ignorere sidste uges nervegasangreb i Syrien.

»Vi kan ikke sidde overhørigt, at man i Syrien gasser sin egen befolkning. Der er indicier hos vore nærmeste allierede på, at det er Assad, der står bag det her. Det bliver vi nødt til at diskutere, hvordan vi får stoppet,« siger hun.