Knap halvdelen af sygeplejersker og sosu-assistenter er i dag ansat på deltid. Det skal ny rettighed ændre.

Både røde og blå politikere har længe ønsket at få mere plejepersonale på landets hospitaler og i psykiatrien.

Nu vil alle fem regioner tilbyde en ret for ufrivilligt deltidsansatte til at gå på fuldtid.

Det oplyser Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Rettigheden kan tages i brug fra 2020 og vil gælde for alle sygeplejersker og sosu-assistenter.

I praksis kommer det til at betyde, at hvis en sygeplejerske ønsker fuldtid, kan han eller hun gå til sin leder, som således er forpligtet til at give vedkommende en fuldtidsstilling.

- Vi har i regionerne udfordringer med at rekruttere tilstrækkeligt med kvalificerede medarbejdere. En af vejene til flere hænder er at få flere til at gå fra deltid til fuldtid, siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner.

I dag er knap halvdelen af landets 38.000 sygeplejersker på deltid. Det samme gælder 45 procent af de omtrent 8000 sosu-assistenter.

Med initiativet udmønter regionerne et af ønskerne i det såkaldte forståelsespapir, som Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre underskrev i sommer.

Heri fremgår det nemlig, at regeringen og støttepartierne vil afsøge, om der kan indføres en "egentlig rettighed" for offentligt ansatte til at gå på fuldtid.

Senest blev der med finansloven for næste år afsat 300 millioner kroner i 2020 og 600 millioner kroner i 2021 til ansættelse af specifikt flere sygeplejersker.

Og de penge hjælper ifølge Stephanie Lose til at udvide lønbudgetterne og dermed give sygeplejersker og sosu-assistenter denne rettighed.

Selv peger Danske Regioner på en undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd, som viser, at 10 procent af sygeplejerskerne er ufrivilligt på deltid.

- Vi kommer bestemt ikke til at tvinge nogen til at gå på fuld tid. Der skal være plads til at tage særlige hensyn, hvis man for eksempel har små børn og gerne vil arbejde færre timer for at få det hele til at hænge sammen.

- Vi vil bare gerne give dem, der går derude - og har et ønske om at arbejde flere timer - den mulighed, siger Stephanie Lose.

Om det kommer til at gøre nogen forskel i praksis, er dog endnu uvist. Flere undersøgelser viser nemlig, at det er de færreste sygeplejersker, som ønsker at gå op i tid.

En af begrundelserne, som DR's P4 Sjælland blandt andet omtaler onsdag, er, at arbejdspresset er for stort.

Og Stephanie Lose anerkender, at der skal mere til at løse problemerne.

- Det er klart, at hvis vi ikke finder de hænder, så hjælper det ikke.

- Men det er en start til at sikre, at nogle af de steder, der har allermest travlt, vil kunne få flere hænder på afdelingerne i dagligdagen, siger hun.

/ritzau/