Forbrydere skal kunne få strafrabat, hvis de tilstår de anklager, som de er tiltalt for.

Det er en af anbefalingerne fra et udvalg, justitsminister Peter Hummelgaard (S) søsatte for at give Folketinget et bud på, hvordan man kan lette presset på de danske domstole, som B.T. har afdækket.

»Når en tiltalt tilstår, kan jeg i nogle tilfælde godt se for mig, at det med rimelighed kunne udløse lidt rabat på straffen eller give nogle andre fordele,« siger Peter Hummelgaard til Berlingske.

Men for svindelofferet Natasha Motta Mortensen på 29 år lyder det på ingen måder som en god idé.

»Jeg synes, at strafrabat er noget fis,« siger Natasha Motta Mortensen, der har været offer for en svindler.
»Jeg synes, at strafrabat er noget fis,« siger Natasha Motta Mortensen, der har været offer for en svindler.
Vis mere

»Jeg synes, at strafrabat er noget fis. Gerningsmanden skal da have den straf, der står i loven, selv om gernigsmanden erkender sin skyld,« siger hun.

Natasha Motta Mortensen har selv oplevet, at den person, der snød hende, fik strafrabat, fordi sagsbehandlingstiden fra anmeldelse til dom træk ud.

I 2019 blev gerningsmanden med initialerne CO dømt for at have stjålet Natasha Motta Mortensens kreditkort til en række overførsler samt at have brugt hendes navn til flere slags bedrageri.

Men fordi sagsbehandlingstiden endte med at tage næsten tre år, fra bedrageriet mod Natasha Motta Mortensen startede i oktober 2016, til der endelig faldt dom 29. august 2019, valgte dommeren at give CO en markant strafrabat.

Manden endte med at blive dømt seks måneders fængsel for at have bedraget hende for 102.500 kroner, men på grund af den lange ventetid skulle han kun afsone to måneder bag tremmer.

I efteråret 2021 besluttede den daværende S-regering at gøre det langt sværere at få strafrabat for lange ventetider.

»Strafnedsættelse til kriminelle er dybt krænkende – ikke blot over for retssystemet – men også over for ofrene, som først kan opleve, at en straffesag trækker ud i måneder eller måske år, og herefter kan opleve, at gerningsmanden får nedsat sin straf af samme grund,« sagde den daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) til B.T.

Det undrer Natasha Motta Mortensen, hvis det nu pludselig skal være muligt at få strafrabat ved tilståelse af kriminalitet, når det af den forrige socialdemokratiske justitsminister kaldte strafrabat for 'dybt krænkende'.

»Jeg kan godt se, at det vil hjælpe politi og domstole, hvis en strafrabat ved hurtig tilståelse gør, at sagerne hurtigere bliver afgjort, og dermed gør, at sagsbehandlingstiderne falder,« siger Natasha Motta Mortensen og tilføjer:

»Men jeg synes stadig, at det er noget fis, og det er krænkende at give strafrabat til den kriminelle, fordi forbrydelsen bliver tilstået.«

Peter Hummelgaard har i forvejen sørget for en økonomisk saltvandsindsprøjtning til de hårdt ramte domstole, og nu venter der altså politiske forhandlinger om forslagene fra udvalget.

B.T. har torsdag aften spurgt Peter Hummelgaard, hvad han siger til, at ofre for kriminalite mener, at det vil være krænkende for retssikkerheden at give tiltalte strafrabat, hvis de erkender, hvad de har gjort.

Justitsminister Peter Hummelgaard er positiv for at give strafrabat, hvis tiltalte erkender sin skyld.
Justitsminister Peter Hummelgaard er positiv for at give strafrabat, hvis tiltalte erkender sin skyld. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Men ministeren har ikke reageret på henvendelsen.

På Christianborg er der også stor utilfredshed med forslaget om strafrabat ved tilståelse.

De Radikale, De Konservative og Danmarksdemokraterne har meldt ud, at de ikke støtter forslaget.

»Hvis du har begået en alvorlig forbrydelse, så skal du straffes. Og det er uanset om man erkender eller ej. Vi er på ofrenes side,« siger Peter Skaarup, der er gruppeformand for Danmarksdemokraterne.