Valgkampens sidste krampetrækninger er i gang, inden danskerne torsdag skal til stemmeurnerne for at sætte deres kryds og vælge, hvem der skal være Danmarks næste statsminister.

I mellemtiden er dansk politik også kommet på dagsordenen i Sverige, efter at Aftonbladet onsdag har publiceret en kronik, der betegner Danmark som et fremmedfjendsk land, der slår ned på flygtninge og især muslimer.

Kronikken er skrevet af Aftonbladets lederskribent Anders Lindberg, der ikke lægger fingre imellem sin opfattelse af Danmark – og ikke mindst dansk politik.

»Ingen hovedstad er vel mere elsket i Sverige end København, eventuelt i konkurrence med London. Når Stockholm kalder sig ’The Capital of Scandinavia’ ved alle, at der egentlig kun findes én rigtig storby i Norden, og den er beboet af danskere,« skriver han i kronikken.

Læs også:

»I Danmark er pølsen rød, øllet skummende og befolkningen lidt lykkeligere. Indtil 2001, hvor alle blev racister i stedet. Og i morgen skal de stemme for en ny regering,« fortsætter han.

Titlen på kronikken er ’Det Danmark, vi inte känner’ (Det Danmark, vi ikke kender) og henviser ironisk til Helle Thorning-Schmidts valgslogan ’Det Danmark, du kender’. Dansk politik har ifølge Aftonbladets lederskribent forandret sig så meget, at den kan være svær at genkende.

»Det Danmark, vi kendte, gik under i en malstrøm af fremmedfjendsk retorik og hårdere tag på flygtninge, især muslimer,« står der i kronikken.

Læs også:

Især Pia Kjærsgaard, stifteren af Dansk Folkeparti, står for skud i Aftonbladets lederkronik, hvor danskere og danske politikere bliver betegnet som racister.

»Skridt for skridt har hun forandret Danmark og den danske offentlighed. I dag kan man sige noget om flygtninge, men ikke kritisere Pia Kjærsgaard uden at blive hakket kød i medierne,« skriver han.

Anders Lindberg lægger også en ironisk distance til de danske partiers mærkesager. Politik, der ifølge Anders Lindberg langt fra minder om den svenske.

»Borgerskabet tænker i lavere skatter og nulvækst i den offentlige sektor. Dansk Folkeparti ønsker alt på samme tid, og ligesom Sverigedemokraterna (et svensk politisk parti, som står for nationalkonservatisme red.) at finansiere deres budget med Matador-penge,« skriver han.

Læs også:

Desuden er der risiko for, at retorikken om udlændinge kommer til at overskygge valgkampens vigtigste emner, mener Anders Lindberg.

»Forude venter et ganske traditionelt højre-venstre-valg med fokus på problemer, der vedrører almindelige menneskers hverdag, såsom sundhedspleje, skoler og beskæftigelse. Risikoen er blot, at de vigtige spørgsmål er druknet af den fremmedfjendske støj,« slutter han.

På torsdag skal danskerne sætte deres kryds efter tre ugers intens valgkamp, og valget lader ifølge meningsmålingerne til at blive en tæt kamp mellem rød og blå blok.