Et lavere skattetryk er ikke den eneste løsning på samfundets udfordringer, lyder det fra de Radikale. Liberal Alliance opfordrer Folketinget til at følge det svenske eksempel.

Det svenske skattetryk er ikke, hvad det har været. Tal fra OECD viser, at Danmark har lagt klar distance til Sverige, når det gælder skatteopkrævning fra borgere og virksomheder, og ifølge tænketanken Cepos’ analyse vil forskellen mellem de to landes skattetryk øges i de kommende år.

Det vækker bekymring i borgerlige cirkler og i erhvervslivet, men den radikale skatteordfører, Nadeem Farooq, afviser, at skattetrykket alene kan sige noget om landets konkurrenceevne.

- Man kan godt have et uændret skattetryk og samtidig lave kloge omlægninger af skatten. Det har vi gjort med skattereformen, hvor vi letter skatten for lavtlønnede og sætter topskattegrænsen op. Det styrker den danske konkurrenceevne, men ændrer ikke på skattetrykket, forklarer han.

Skattetrykket indikerer, hvor stor en andel af bruttonationalproduktet (BNP) det offentlige disponerer over. I 2010 udgjorde det danske skattetryk 48,2 procent af BNP, mens svenskerne lå på 45,8 procent. Næste år vil det danske skattetryk ifølge Cepos-analysen stige til 48,7 procent, mens den svenske regerings skattelettelser bringer skattetrykket på den anden side af Øresund ned på 43,9 procent.

Nadeem Farooq erkender, at der er god grund til at holde øje med udviklingen i vores nabolande.

- Vi lever i en verden, hvor kapital flytter sig hurtigt og hvor det er nemt for mennesker at gøre karriere i andre lande. Både mennesker og virksomheder ser verden som en global markedsplads, så det vigtigt, at vi hele tiden holder øje med, hvad de andre lande gør, siger R-ordføreren.

- Vi skal for eksempel se, hvad svenskerne får ud af at sænke deres selskabsskat. Hvis der opstår et behov for at reagere, skal vi gøre det, men vi skal have is i maven og hele tiden vurdere, hvad der er bedst for dansk økonomi. Vi skal ikke gøre noget, bare fordi de andre gør det, siger Nadeem Farooq.

I Liberal Alliance mener partileder Anders Samuelsen ikke, at der er grund til at tøve. Vi bør tage ved lære af Sverige og sænke det samlede skattetryk, mener han.

- Ingen kan beskylde svenskerne for at have et samfund, hvor der ikke er hjælp til dem, der har brug for det. Det svenske eksempel viser, at man godt kan lette skattetrykket uden at afskaffe velfærdssamfundet. Men det kræver, at Folketinget kommer ud af den kollektive skatte- og afgiftsrus, som det befinder sig i, erklærer han i en pressemeddelelse.

Liberal Alliance vil blandt andet afskaffe topskatten, forhøje beskæftigelsesfradraget, halvere selskabsskatten og afskaffe eller nedsætte en række afgifter.