De sidste to vintre har de mest sårbare ældre kunnet få en særlig beskyttelse mod influenza, men i år er de mere effektive højdosis-vacciner sparet væk.

Det bekræfter vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Bilsted Probst over for B.T.

»Den er lidt bedre end standardvaccinen til at forebygge influenzatilfælde hos ældre, men den koster også bare væsentligt mere,« slår hun fast.

Vaccinen er særligt møntet på ældre, der har et svagere immunforsvar, og Sundhedsstyrelsen anslår selv, at der vil være 14 færre indlæggelser pr. 1.000 personer over 65 år, hvis man bruger den nye højdosis-vaccine.

Alligevel har styrelsen i år valgt at indstille til, at man nøjes med den almindelige vaccine til de ældre.

Da B.T. i sidste uge afslørede, at vaccinen var droppet, ønskede Sundhedsstyrelsen i første omgang ikke at stille op til interview om sagen, men henviste i stedet til deres indstilling.

Efterfølgende vil vicedirektør Helene Bilsted Probst dog gerne forklare, hvorfor Sundhedsstyrelsen mener, at udsatte danskere i år skal nøjes med den almindelige influenzavaccine.

»Når vi kigger på litteraturen, som er ret robust, så er der ingen gevinst i forhold til alvorlig sygdom og død. Så du opnår ikke nogen gevinst ved at bruge den her vaccine, når det kommer til de to ting,« siger Helene Bilsted Probst.

Der er dog også evidens for, at vaccinen fører til færre indlæggelser blandt de ældre, fortæller hun.

»Du har at gøre med en meget dyr vaccine sammenlignet med den vaccine, vi bruger i forvejen. Der har vi vurderet, at værdien ved at bruge den her vaccine, den står ikke på mål med, hvad det vil koste.«

Sundhedsstyrelsen ønsker ikke at oplyse, hvad det vil koste ekstra at indkøbe vaccinen til udsatte ældre, men henviser til Statens Serum Institut.

Helene Bilsted Probst fortæller, at hun ikke kender prisen på den dyrere højdosisvaccine. Hun henviser til Statens Serum Institut.

Men ifølge instituttet er priserne hemmelige.

»Vi kan desværre ikke oplyse priserne, da de er konfidentielle.«

Det har givet anledning til undren, at sundhedsmyndighederne i år vil spare på de allersvageste inden den kommende influenzasæson.

»Vi skal sikre, at færrest muligt ældre mennesker bliver indlagt med influenza. Derudover skal vi give den størst mulige tryghed til den særligt udsatte gruppe,« siger Jakob Engel-Schmidt, der er folketingskandidat og sekretariatsleder for Moderaterne.

Samme holdning har sundhedsordfører for Enhedslisten Peder Hvelplund, der synes, det er bekymrende, hvis fravalget af vaccinen kan ende med flere indlæggelser.

»Vi har et sundhedsvæsen, der er ekstremt presset på kapacitet, og vi skal gøre alt, hvad vi kan for at undgå indlæggelser. Både for den enkelte, men også af hensynet til sundhedsvæsenet,« siger Peder Hvelplund, der nu vil stille sundhedsminister Magnus Heunicke (S) en række spørgsmål om sagen.

Helene Bilsted Probst understreger, at den traditionelle vaccine giver en god beskyttelse.

»Vi har jo en vaccine, som beskytter rigtig, rigtig godt. Selvfølgelig skal vi også kigge på omkostningerne, når vi anbefaler vaccinationen. Slår den marginalt bedre effekt mål med de omkostninger, som det vil kræve? Det har vi ikke vurderet, det gør her,« slår vicedirektøren i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst, fast.

I sidste ende er det dog Sundhedsministeriet, der træffer afgørelse om, hvilke typer vacciner der skal indkøbes.

»Man vil altid kunne vælge at sige, at den vaccine ønsker man at købe til den høje omkostning,« siger Helene Bilsted Probst.

B.T. rettede første gang henvendelse til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) den 6. september. På trods af gentagne henvendelser er det ikke lykkedes at få et interview med ministeren om sagen.