Den nyudnævnte sekretariatschef i Sundhedsstyrelsen, Karsten Jørgensen, siger til B.T. at kritikken om, at han vildledte Folketinget er uberettiget.

Karsten Jørgensen fik ellers sidste år, sammen med to andre topchefer i Lægemiddelstyrelsen, en alvorlig påtale af daværende indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder for at vildlede Folketinget i den alvorlige Omniscan-sag.

Lægemiddelstyrelsen godkendte i 1998 at kontrastmidlet Omniscan kunne bruges på patienter med svage nyrer. Det bad producenten GE Healthcare om. 

Desværre så viste det sig, at midlet var farligt for nyresvage patienter og i dag er mere end 50 danskere døde.

Lægemiddelstyrelsen godkendte, at Omniscan kunne bruges på nyresvage patienter alene på baggrund af producentens opfordring og undlod helt selv at undersøge, om det var forsvarligt.

Det dækkede direktør Jytte Lyngvig, afdelingschef Per Helboe og sekretariatschef Karsten Jørgensen over, da de skulle forklare sig skriftligt overfor Folketinget.

Nu er Karsten Jørgensen alligevel blevet forfremmet til sekretariatschef for hele Sundhedsstyrelsen, hvor han blandt andet er ansvarlig for ekstern og intern kommunikation.

Han har indvilliget i at svare på B.T.s spørgsmål på mail. Han ønsker ikke at lave et telefonisk interview, hvilket B.T. ellers bad om. Der har således ikke været mulighed for at stille opfølgende spørgsmål til Karsten Jørgensen.

Flere chefer i Lægemiddelstyrelsen, herunder dig, blev kritiseret for at udfærdige et vildledende svar til Folketinget i forbindelse med Lægemiddelstyrelsen behandling af Nycomeds anmodning af ophævelse af kontraindikationen for Omniscan. I nævnte ikke, at Lægemiddelstyrelsen havde begået en række fejl og behandlingen ikke havde foregået på faglig korrekt vis. Er det så rimeligt, at du udnævnes til sekretariatschef i den nye Sundhedsstyrelse? Og kan du forklare hvorfor?

- Det er jeg nok ikke den rigtige til at svare på. Det er mere relevant at stille spørgsmålet til Sundhedsstyrelsens direktion. (B.T. har forsøgt at kontakte Sundhedsstyrelsens direktør Else Smith, men uden held. Redaktionen)

Du er ansvarlig for blandt andet intern og ekstern kommunikation. Hvorfor mener du, at man kan stole på, at du udfører det arbejde på retvisende måde, når nu du har fået den kritik tidligere?

- Fordi kritikken var uberettiget. Advokatundersøgelsen blev – i strid med alle normale retssikkerhedsmæssige principper – gennemført, uden at jeg, som den ”anklagede”, overhovedet blev hørt. Da undersøgelsen var færdig, fik jeg endelig lejlighed til at udtale mig. Det førte til, at den daværende sundhedsminister bad Kammeradvokaten om at foretage en fornyet vurdering af sagen, herunder af min rolle. Og Kammeradvokaten nåede frem til et helt andet resultat end den såkaldt uvildige advokat, der lavede undersøgelsen. (Kammeradvokatens undersøgelse resulterede i en alvorlig påtale til Lægemiddelstyrelsen, herunder Karsten Jørgensen, men Kammeradvokaten mente ikke, der var dokumentation for en fyring. Redaktionen)

Hvordan har du det i dag med den kritik du fik?

- Det er lidt irriterende at have med i bagagen, men så længe de personer, der betyder noget for mig – privat og arbejdsmæssigt – kender sagens rette sammenhæng, så går det nok. 

Dansk Folkepartis ordfører Liselott Blixt siger i dag, at hun mener det var en fejl, at du blev ansat og du bør afskediges. Hvad er din kommentar til det?

- Det er underlødigt, hvis hun virkelig har sagt det. Men igen, det er Sundhedsstyrelsens direktion, der bestemmer, om jeg skal være ansat, siger Karsten Jørgensen.