Både Socialdemokraternes, SFs og de Radikales ungdomspartier bryder sig ikke om, at regeringen vil skære i SUen. Det er borgerlig politik, lyder kritikken fra DSU og SFU.

Ungdomspartierne gør klar til slaget om fremtidens SU-system. Mens regeringspartierne med uddannelsesminister Morten Østergaard (R) i spidsen taler om at »skære i SUen« for at finde besparelser, så vil Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og SF Ungdom (SFU) hellere spare ved generelt at justere uddannelsessystemet.

»Vi synes, det er absurd, at regeringen lægger op til at spare to milliarder kroner på SUen i en tid, hvor vi ved, at investeringer i uddannelse er altafgørende for Danmarks fremtid. Regeringen har jo også selv meldt ud, at vi skal være den dygtigste generation nogensinde, og de to ting hænger ikke sammen,« siger SFU-formand Gry Möger Poulsen, der har fremlagt en række alternative spareløsninger for regeringen.

»Hvorfor behøver man for eksempel at have så lang en sommerferie, når man er universitetsstuderende? Kunne man ikke indføre, at vi har tre semestre, så man har lidt mere undervisning?« lyder et af forslagene fra SFU-formanden.

Også DSU går ind for det såkaldte »trimester«, ligesom ungdomspartiet foreslår lettere overførsel af meritter, bedre studievejledning og en automatisk tilmelding til eksamen.

»Det er alle små ting på vejen, som gør, at vi i sidste ende bliver forsinket med uddannelsen. Det burde Morten Østergaard sætte sig ned og kigge på,« siger DSU-formand Camilla Schwalbe, der er så bekymret over Østergaards udmelding i sidste uge om at skære i SUen, at hun nu har sendt et opråb til regeringen og det socialdemokratiske bagland.

»Morten Østergaard har taget den borgerlige retorik på sig og mener, at hvis man skærer i SUen og pisker de studerende igennem undervisningssystemet, så ender vi med at få en stærk, veluddannet arbejdskraft i den anden ende. Men det er en meget farlig vej at begive sig ud på,« siger Camilla Schwalbe.

SFUs Gry Möger Poulsen deler bekymringen og mener, det er direkte skadeligt for Danmarks fremtid, »hvis reformer bare bliver lig med, at vi skal skære ned«.

»De nuværende udmeldinger om SUen er jo præcis den borgerlige politik, som vi kæmpede mod under VKO-regeringen. Og med det viser Morten Østergaard, at de Radikale ikke bare er borgerlige på den økonomiske politik, men nu også på uddannelsespolitiske områder,« siger hun.

Selv hos Radikal Ungdom er Østergaards udmelding ikke populær.

»Vi er heller ikke specielt begejstrede for at skære i SUen, men vi ved jo ikke, hvad der ligger i det endnu, så det er svært at diskutere. Hvis det at skære i SUen betyder, at man for eksempel vil fjerne SUen for hjemmeboende, så er det ikke noget, vi går ind for,« fastslår ungdomspartiets formand, Ditte Søndergaard, der til gengæld er parat til at se på det sjette SU-år.

»Som det er nu, kan alle få seks års SU til fem års uddannelse. Det skal der selvfølgelig også være mulighed for, hvis man for eksempel bliver alvorligt syg eller skifter studie, men vi mener ikke, at alle partout skal kunne få et sjette SU-år,« siger Ditte Søndergaard.

SU-reformen skal forhandles på plads til foråret, og regeringen er endnu ikke kommet med sit udspil.