Studerende går torsdag på gaden i protest over milliardbesparelser på uddannelsesområdet. Besparelserne vil ramme kvaliteten i undervisningen, lyder det fra rektorer.

Det kommer til at gå ud over undervisningen, at mange uddannelser ifølge krav fra regeringen skal spare de kommende år.

Så klart er budskabet i en rundspørge blandt 146 rektorer foretaget af Uddannelsesalliancen, der består af en lang række politiske og uddannelsespolitiske organisationer såsom Danske Studerendes Fællesråd og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

De 146 rektorer bliver bl.a. spurgt om, hvorvidt de kan gennemføre besparelserne ved at skære i administration. Af de 67, der svarer på spørgsmålet, siger 98,5 procent nej.

Dertil kommer, at godt 55 procent af dem mener, at besparelserne kommer til at gå ud over undervisningen.

Alliancens rundspørge kommer i forbindelse med, at den har indkaldt til demonstrationer i København og Aarhus mod besparelserne.

Foreløbig har over 12.000 på Facebook tilmeldt sig demonstrationen i København fra klokken 16 til 18 torsdag. Demoen begynder på Rådhuspladsen og slutter på Christiansborg Slotsplads.

I Aarhus er der også demonstration torsdag fra klokken 16 med start på Rådhuspladsen. Her er der over 6.000 tilmeldte på Facebook.

Forskningsminister Esben Lunden Larsen (V) og partifælle, undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), har på vegne af regeringen bebudet, at de videregående uddannelser samt erhvervsskoler og gymnasier de kommende år skal spare to procent årligt i såkaldt omprioriteringsbidrag. I alt bliver det til op mod 8,7 milliarder kroner i besparelser på uddannelse.

Ifølge formanden Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, »slår den her rundspørge det helt klart (fast, red.), at man ikke kan spare penge på uddannelse, uden at det har alvorlige konsekvenser for uddannelseskvaliteten«.

»Det er helt entydigt det, der er billedet, når man spørger dem, der har en hverdag på institutionerne. Det virker nærmest tragikomisk, når Venstre bliver ved med at påstå, at man sagtens kan spare uden at det skader kvaliteten. Jeg ved ikke, hvad det er for en boble, Esben, Ellen og resten af Venstre lever i, men det ville klæde dem at komme ud i virkeligheden til os andre,« siger hun og fortsætter:

»Lige meget hvor meget Venstre forsøger at negligere konsekvenserne, er vi rigtig mange, der er helt og aldeles bevidste om, at det her får katastrofale konsekvenser.«

Rektorerne i rundspørgen kommer fra erhvervsskoler, gymnasier, professionshøjskoler og universiteter.